` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Noorse premier treedt af na verkiezingsnederlaag
OSLO, 16 SEPT. Premier ThorbjMinister Ritzen (Onderwijs) wil universiteiten niet langer betalen voor elke student, maar alleen voor degenen die hun doctoraalbul behalen. Het eerste jaar is van de maatregel uitgesloten. Dan telt nog het aantal studenten dat aan de propedeuse begint.

De Milliano van Artsen zonder grenzen op kieslijst CDA
DEN HAAG, 16 SEPT. J. de Milliano (42), voorzitter van de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen, wordt bij de komende Tweede-Kamerverkiezingen kandidaat voor het CDA. Het CDA-bestuur zal hem een prominente plaats op de ontwerpverkiezingslijst geven. Betrouwbare bronnen bij Artsen zonder Grenzen en het CDA hebben dat gemeld.

Druk op Israel om Oost-Jeruzalem
TEL AVIV, 16 SEPT. De Israelische premier Netanyahu staat onder zware druk van de Verenigde Staten om drie joodse gezinnen uit twee gebouwen in Ras al-Amud in Oost-Jeruzalem te zetten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Albright, is kwaad dat Israel haar verzoek heeft genegeerd om af te zien van daden die de Palestijnen als provocaties zouden zien.

Maan vanavond totaal verduisterd
UTRECHT, 16 SEPT. Vanavond vindt een totale maansverduistering plaats om 20.16 uur. De maan beweegt dan door de schaduwkegel van de aarde, waardoor zij niet meer rechtstreeks door de zon wordt verlicht.

Jongeren drinken, blowen en roken meer
DEN HAAG, 16 SEPT. De schoolgaande jeugd tussen twaalf en achttien jaar rookt, blowt en drinkt meer dan een paar jaar geleden en gebruikt ook vaker xtc. In 1996 rookte 28 procent (1992: 24 procent), gebruikte 11 procent ooit cannabis (was 7 procent) en dronk 52 procent alcohol (was 42 procent).

Jospin nuanceert verkiezingsbelofte
PARIJS, 16 SEPT. Verkorting van de werkweek van 39 tot 35 uur blijft het doel van de Franse regering, maar niet voor hetzelfde salaris. Dat zegt de Franse premier Jospin, die daarmee een verkiezingsbelofte nuanceert.

Nieuw voorstel over landmijnen
OSLO, 16 SEPT. De hervatting van de conferentie in Oslo over het verbod op landmijnen is op Amerikaans verzoek met 24 uur uitgesteld. De Amerikanen willen een nieuw compromisvoorstel uitwerken over een verdrag over landmijnen.

Weld kansloos als ambassadeur
BOSTON, 16 SEPT. William Weld, oud-gouverneur van de Amerikaanse staat Massachusetts, heeft zich gisteren teruggetrokken als kandidaat voor het ambassadeurschap in Mexico. Weld, een Republikein, was door president Clinton voorgedragen, maar zijn kansen waren zo goed als verkeken na verzet van de conservatieve voorzitter van de Senaatscommissie voor buitenlandse betrekkingen, Jesse Helms.

NRC Webpagina's
16 SEPTEMBER 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)