` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Prins van Oranje wil vooral zichzelf blijven
DEN HAAG, 12 SEPT. Kroonprins Willem-Alexander is bereid en gereed zijn moeder op te volgen als staatshoofd. ,,Ik heb er zin in'', zei hij gisteren in een televisie-interview met de publieke omroep NPS over zijn opvolging. ,,De twijfel is weg''. Eenmaal koning wil hij Willem IV worden genoemd.

Israel wijst bouwstop af, overleg met PLO verder in VS
TEL AVIV, 12 SEPT. Premier Benjamin Netanyahu heeft gisteren een oproep van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, om de nederzettingenpolitiek tijdelijk te onderbreken naast zich neergelegd. Voor haar vertrek naar Syrië kondigde Albright aan dat Israelische en Palestijnse diplomaten eind september naar Washington komen om wegen te zoeken naar hervatting van het vastgelopen vredesproces.

Grote meerderheid van Schotten voor eigen parlement
LONDEN, 12 SEPT. Schotland krijgt voor het eerst in 290 jaar weer een eigen parlement. De bijna vier miljoen Schotse kiezers hebben gisteren in een referendum met ruime meerderheid voor beperkt zelfbestuur gekozen. Ook steunden ze fiscale armslag voor het Schotse parlement.

Van der Giessen overgenomen door IHC Caland
ROTTERDAM, 12 SEPT. IHC Caland neemt scheepsbouwer Van der Giessen-De Noord uit Krimpen aan den IJssel over. IHC Caland betaalt voor Van der Giessen tachtig gulden per aandeel, in totaal 132 miljoen gulden. Dat hebben de beide bedrijven vanmorgen bekendgemaakt.

Storing legt beurs Amsterdam stil
AMSTERDAM, 12 SEPT. De handel op de Amsterdamse effectenbeurs werd vandaag rond het middaguur stilgelegd door technische problemen met het handelssysteem. De oorzaak daarvan was niet direct bekend.

Kleiner, beter leger in China
PEKING, 12 SEPT. China zal in de komende drie jaar zijn leger reduceren met een half miljoen soldaten. De Chinese president Jiang Zemin heeft dat vanmorgen aangekondigd. China beschikt nu over 3,1 miljoen militairen, maar het leger is sterk verouderd.

Estse soldaten in zee verdronken
TALLINN, 12 SEPT. Voor de kust van Estland zijn gisteren waarschijnlijk veertien Estse soldaten verdronken. Twee lichamen zijn geborgen; de anderen worden nog vermist. De soldaten werden verrast door hoog water toen ze bij Paldiski van een eiland naar de wal waadden. Acht soldaten zijn gered.

Hulp Venezuela in zaak-Bouterse
DEN HAAG, 12 SEPT. Minister Voorhoeve (Defensie) heeft dinsdag de Venezolaanse regering opnieuw gevraagd mee te werken aan de arrestatie van de Surnaamse ex-legerleider Bouterse, die wordt verdacht van handel in drugs. Na het signaleringsverzoek van Interpol had de Venezolaanse regering al aan Den Haag laten weten op zo'n verzoek in te gaan.

Seksueel misbruik alom in leger VS
WASHINGTON, 12 SEPT. Ongewenste intimiteiten komen overal in het Amerikaanse leger voor, ongeacht rang, geslacht of ras. Ongepast gedrag is alledaags en discriminatie op grond van geslacht komt nog vaker voor. Dat erkent het leger in een gisteren uitgebracht rapport, dat is gebaseerd op gesprekken met 35.000 militairen.

NRC Webpagina's
12 SEPTEMBER 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)