U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

KBB: 3.000 banen moeten verdwijnen

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 28 AUG. Het winkelbedrijf Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB) heeft vanochtend een grote reorganisatie aangekondigd. Bij het concern verdwijnen 3.000 van de 24.000 arbeidsplaatsen.

Oud-topman dr.ir. A. Maas, die de plannen bekendmaakte, is weer toegetreden tot de Raad van Bestuur. De twee zittende leden zijn afgetreden.

KBB besloot tot de ingreep na het tegenvallende resultaat in de eerste zes maanden, een verlies van 22,5 miljoen gulden, en de zeer teleurstellende omzetcijfers voor de maand juli. De reorganisatie kost 200 miljoen gulden. KBB verwacht in het boekjaar 1997-'98 verlies te lijden.

KBB gaat zich weer concentreren op zijn kernactiviteit, de grotere winkels. Daarom worden zeven dochterbedrijven zo snel mogelijk verkocht. ,,Die maken slechts 4 procent van de omzet uit, maar kosten veel meer aandacht dan de winstgevendheid rechtvaardigt'', zei Maas vanochtend. Als er geen kopers zijn, gaan de bedrijven dicht.

De belangrijkste dochter die verdwijnt is de zwaar verliesgevende Duitse tak van de modeketen M&S Mode, waar 1.650 mensen werken. Ook de ketens Lampenier, Decorette, Signature Jeans, Van Dalen (schoenen), een uitgeverij, een reclamebureau en een automatiseringsafdeling staan te koop.

De teruggekeerde topman Maas, die 2,5 jaar geleden met pensioen was gegaan, neemt daarnaast harde maatregelen in Nederland. De warenhuizen van de Bijenkorf (en de doe-het-zelfwinkels van Praxis) draaien goed, maar ook de resultaten van de ,,unieke'' HEMA zijn tegengevallen. Bij HEMA verdwijnen daarom in de komende twee jaar 750 arbeidsplaatsen, zo mogelijk zonder gedwongen ontslagen. ,,De concurrentie in de detailhandel is uiterst agressief'', zei Maas. ,,Bij de HEMA is daar niet alert op gereageerd.''

Maas, die bekendstaat als een dominante persoonlijkheid, nam vanochtend afstand van het beleid van zijn opvolgers, de bestuurders Th. S. Henselijn, die al enige maanden ziek is, en drs. P.B.A. Dirks. Bij de presentatie van de jaarcijfers, in april dit jaar, kondigde Henselijn nog aan dat KBB op zoek was naar nieuwe aanwinsten om tegenvallers bij een enkele dochter te kunnen opvangen. ,,Die uitspraken waren zijn verantwoordelijkheid'', zei Maas vanochtend. ,,We moeten nu eerst deze forse plannen uitvoeren, we moeten eerst onze eigen broek leren ophouden. Dan ga je niet gezellig leuke bedrijven acquireren.''

De 62-jarige Maas blijft aan als topman tot de reorganisatie succes laat zien en er opvolgers zijn gevonden.

NRC Webpagina's
28 AUGUSTUS 1997



Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)