` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

SEP wijst aansprakelijkheid stroomstoring van de hand
DEN HAAG, 22 AUG. De elektriciteitsproducenten achten zich niet aansprakelijk voor schade als gevolg van de grote stroomstoring in de provincie Utrecht op 23 juni. Die storing was volgens hen te wijten aan 'falende techniek'. De producenten zullen schade bij afnemers niet vergoeden. Dit maakte ir. N.G. Ketting, directievoorzitter van de Samenwerkende Elektriciteits-productiebedrijven (SEP) gisteren duidelijk.

Lubbers: EU schiet tekort met vernieuwen
DEN HAAG, 22 AUG. In het Verdrag van Amsterdam ontbreken de institutionele vernieuwingen die de Europese Unie zichzelf had voorgenomen. Ondanks ,,heel hard werken'' van premier Kok en minister Van Mierlo is het resultaat van het Nederlandse EU-voorzitterschap ,,bescheiden''. Dit zegt oud-premier Lubbers in een vraaggesprek met NRC Handelsblad. Volgens Lubbers werd eind 1991 bij het sluiten van het Verdrag van Maastricht een vervolgverdrag niet nodig geacht of voorzien. Pas toen duidelijk werd dat er met Oost-Europese landen toetredingsonderhandelingen zouden komen, ontstond de behoefte de Unie vooraf institutioneel te verdiepen via een vervolgverdrag. ,,Opmerkelijk'' vindt Lubbers het dat in Amsterdam zo'n ,,boterbriefje'' voor de EU-uitbreiding niet gelukt is, maar de onderhandelingen met Oost-Europese landen volgend jaar toch beginnen zonder dat iemand daar iets over zegt.

Rechtbank keurt 'deal' OM met getuige Karman af
AMSTERDAM, 22 AUG. Het openbaar ministerie is gisteren niet-ontvankelijk verklaard in de zaak tegen Ad Karman. Karman was in het strafproces tegen drugshandelaar Johan V., de Hakkelaar, eerder dit jaar de belangrijkste getuige. In ruil voor belastende verklaringen tegen de Hakkelaar en de zijnen zegden de officieren van justitie Teeven en Witteveen Karman toe dat hij niet meer de gevangenis in hoefde, ook al zou de rechtbank hem veroordelen voor zijn eigen rol in het syndicaat van de Hakkelaar. Karman stond bekend als 'chef laden en lossen' binnen de wereldwijd opererende hasjbende.

Leger lijkt kant van Karadzic te kiezen
WENEN/BANJA LUKA, 22 AUG. In de machtsstrijd in de Servische Republiek in Bosnië tussen president Biljana Plavsic en haar voorganger Radovan Karadzic lijkt het leger de kant van de laatste te hebben gekozen. De generale staf zei vandaag in een verklaring dat het leger ,,de Servische Republiek met alle beschikbare middelen zal verdedigen'' als Plavsic ,,de staat blijft destabiliseren, ondermijnen en isoleren'' met behulp van ,,individuen, organen en organisaties die de Servische Republiek willen breken en een eenheidsstaat Bosnië-Herzegovina willen scheppen''. De verklaring - de eerste stellingname van het leger in het conflict - werd verspreid door SRNA, het persbureau van de Bosnische Serviërs dat vast in handen is van het Karadzic-kamp. Plavsic is opperbevelhebber van het leger.

Bolkestein wil premier worden als VVD wint
DEN HAAG, 22 AUG. VVD-leider Frits Bolkestein is beschikbaar als premier wanneer zijn partij bij de verkiezingen in mei volgend jaar de grootste wordt. Minister Hans Dijkstal (Binnenlandse Zaken) stelt zich kandidaat als fractievoorzitter van de VVD.

Mir kampt met lek ruimtepak
MOSKOU, 22 AUG. Een lekkend ruimtepak heeft tot urenlange vertraging geleid bij de cruciale reparaties die de bemanning van het Russische ruimtelaboratorium Mir vandaag moet uitvoeren aan de lekgeslagen Spektr-module. Pas vanmiddag kon het reparatiewerk beginnen.

Stealth-vliegtuig blijkt zichtbaar
ROTTERDAM, 22 AUG. De Amerikaanse B-2 stealth-bommenwerper is bij officiële tests allesbehalve onzichtbaar gebleken voor vijandelijke radarsystemen. De radarstraling-absorberende deklaag van het vliegtuig die op de romp is gekwast blijkt zijn 'stealth'-eigenschappen te verliezen bij vochtig weer.

Rabo verhoogt hypotheekrente
UTRECHT, 22 AUG. Na het kleinere Zürich verhoogt ook de Rabobank de hypotheekrente voor kortlopende hypotheken. De rente van hypothecaire leningen met een rentevaste periode van 1 en van 2 jaar gaat 0,3 procentpunt omhoog naar respectievelijk 4,5 procent en 4,7 procent.

Liefde oorzaak brand in Rheine
DÜSSELDORF, 22 AUG. Een 17-jarige Albanees uit Kosovo heeft gisteren bekend dat hij de brand in het Duitse plaatsje Rheine heeft aangestoken, waarbij woensdag zeven mensen om het leven kwamen. De Albanees zou de brand hebben gesticht omdat hij kwaad was dat de oudste dochter uit het Duits-Russische gezin dat door de brand werd getroffen de verkering had uitgemaakt.

Filmhuis-fusie
AMSTERDAM, 22 AUG. De Amsterdamse filmhuizen Desmet en Cinecenter gaan met ingang van 1 september samen. Beide bioscopen worden na de fusie gemoderniseerd en uitgebreid.

NRC Webpagina's
22 AUGUSTUS 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)