` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Half geld in metro Parijs om ozonpiek
PARIJS, 21 AUG. Trein, bus en metro voor half geld. Die maatregel heeft de Franse minister van Verkeer gisteren in Groot-Parijs genomen om forensen uit de auto te krijgen. Sinds twee weken lijdt de hoofdstad onder een van de ergste ozonpieken van de laatste jaren. De minister van Milieu, de Groene Dominique Voynet, staat onder aanhoudende kritiek. Zelfs door andere Groenen is zij van 'lafheid' beschuldigd. Zij zou geen alert antwoord hebben op de acute luchtvervuiling, terwijl onder de vorige regering een wet werd ingevoerd die noodmaatregelen mogelijk maakt. De minister verdedigt zich door te zeggen dat zij mensen pas kan dwingen de auto om de dag te laten staan als alarmfase 3 is ingetreden (meer dan 360 microgram ozon per kubieke meter lucht). Parijs zit nog steeds in fase 2 (meer dan 180 microgram). De communistische minister Jean-Claude Gayssot heeft nu een voor iedereen begrijpelijke, concrete maatregel genomen. De prijs van een metro- en buskaartje is voor vandaag en morgen bepaald op 4 francs (1,30 gulden), in plaats van 8 francs. Ook de trein in het Ile de France geeft 50 procent korting. Volgens de nieuwe luchtwet zou het openbaar vervoer in crisisgevallen geheel gratis moeten zijn. In Groot-Parijs zou dat 16 miljoen francs (5,3 miljoen gulden) per dag kosten; de nu genomen maatregel kost de helft.

Jeltsin wil 35.000 gevangenen vrij
MOSKOU, 21 AUG. President Boris Jeltsin van Rusland heeft het parlement gisteren gevraagd om een uitgebreide amnestie voor gevangenen. Hij wil dat 35.000 gevangenen worden vrijgelaten en dat 60.000 anderen strafvermindering krijgen. In totaal zouden 445.000 veroordeelden van de amnestie profiteren. De meeste van hen zijn veroordeeld, maar bevinden zich wegens plaatsgebrek niet in de gevangenis of zijn tot korte straffen veroordeeld en dienen die buiten de gevangenis uit.

Justitie bekijkt kartel cd-branche
DEN HAAG, 21 AUG. Justitie bekijkt de mogelijkheid van een strafrechtelijk onderzoek naar prijsafspraken tussen leveranciers van compact discs (cd's) in de muziekbranche. Het openbaar ministerie in Utrecht besluit volgende maand of het tot vervolging overgaat van een of meer cd-leveranciers die zich schuldig zouden maken aan verticale prijsbinding.

Subsidies zonder controle
AMSTERDAM, 21 AUG. De gemeente Amsterdam heeft jarenlang honderdduizenden guldens subsidie verstrekt aan twee Surinaamse stichtingen zonder dat over de besteding ervan de vereiste verantwoording werd afgelegd. Bij beide stichtingen voerde dezelfde man de boekhouding, de adjunct-directeur van het Gemeentevervoerbedrijf J. Tjon A Ten.

Moskou eist van Minsk vrijlating van journalisten
MOSKOU, 21 AUG. Rusland heeft Wit-Rusland gewaarschuwd dat alle in Wit-Rusland gevangen gezette Russische journalisten vandaag nog moeten worden vrijgelaten. Als dat niet gebeurt ,,heeft de unie van Rusland en Wit-Rusland een sombere toekomst'', zo zei de woordvoerder van president Jeltsin. Een uur na deze waarschuwing beloofde een woordvoerder in Minsk dat twee en mogelijk alle vier Russische journalisten vrijkomen.

Wellicht hogere rente Duitsland
FRANKFURT, 21 AUG. De Duitse centrale bank, de Bundesbank, heeft vanmorgen de rentetarieven onveranderd gelaten. De bank stapt echter af van het vooraankondigen van de beleningsrente, het voornaamste rentetarief voor de geldmarkt, die al ruim een jaar 3 procent bedraagt. De centrale bank heeft daarmee voor het eerst sinds vorig jaar de mogelijkheid geschapen om tussen zijn tweewekelijkse vergaderingen door een renteverhoging door te voeren.

OM blijft bij verzoek Interpol
DEN HAAG, 21 AUG. Nederland houdt onverminderd vast aan het verzoek via Interpol tot opsporing van ex-legerleider Bouterse, die verdacht wordt van handel in cocaïne. Dat heeft minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) gisteren in hotel Intercontinental in Rio de Janeiro herhaald tegenover president Wijdenbosch van Suriname.

Groei ABN Amro in buitenland
AMSTERDAM, 21 AUG. ABN Amro is in het eerste halfjaar voor het eerst in zijn kernbedrijf, kredietverlening aan bedrijven en particulieren, groter geworden in het buitenland dan op de thuismarkt. Het presenteerde vanochtend een winstgroei van iets meer dan 20 procent tot ruim 2 miljard gulden.

NRC Webpagina's
21 AUGUSTUS 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)