` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Van Aartsen twijfelt aan alternatief varkenssector
ROTTERDAM, 19 AUG. Minister Van Aartsen (Landbouw, Natuurbeheer en Visserij) is nog niet overtuigd van de haalbaarheid van een twaalfpuntenplan van het bedrijfsleven, dat moet dienen als alternatief voor de reductie van de varkensstapel met een kwart. Dat bleek gisteren na afloop van een eerste, anderhalf uur durend overleg dat de federatie van land- en tuinbouwverenigingen LTO Nederland en de Productschappen voor Vee, Vlees en Eieren (PVE) met Van Aartsen hadden. De bewindsman maakte vorige maand in een brief aan de Tweede Kamer bekend dat hij de varkenssector wil saneren door middel van een 'generieke inkrimping met 25 procent'. Het bedrijfsleven was daar in eerste instantie zo fel tegen gekant dat het niet met de bewindsman wilde overleggen.

Apothekers werken aan wietzetpil
ROTTERDAM, 19 AUG. Het wetenschappelijk instituut van de landelijke apothekersorganisatie KNMP onderzoekt of het mogelijk is om THC, de werkzame stof van marihuana, te isoleren en in een zetpil te verpakken. Op die manier hopen de apothekers het verbod op de verkoop van marihuana te kunnen omzeilen. Minister Borst (Volksgezondheid) heeft geen bezwaar tegen deze oplossing. Apothekers mogen THC al langer in medicijnen verwerken.

Damrak maakt daling koersen grotendeels goed
AMSTERDAM, 19 AUG. De aandelenkoersen zijn vanmorgen op het Damrak weer omhoog geschoten. Rond het middaguur noteerde de AEX-index een winst van 33,29 punten (3,67 procent) op 950,90 punten. Gisteren sloot de index al met een winst van ruim 23 punten, een koersstijging van 2,5 procent. Daarmee is een flink deel van de koersschade die vorige week werd geleden weer goedgemaakt. Toen zakte de index tussen woensdagochtend en vrijdagmiddag van 978 punten naar 894 punten.

Mir tolt weer, zonnepanelen werken niet
KOROLJOV, 19 AUG. Voor de tweede keer in vijf weken tolt het Russische ruimteschip Mir onbestuurbaar om zijn as. De boordcomputer, die onder meer de navigatie-apparatuur aanstuurt, is gisteren onverwachts uitgevallen, kort nadat de bemanning een handmatige koppeling tot stand had gebracht tussen het station en een onbemand vrachtschip van het type Progress. Vandaag is de computer gedeeltelijk hersteld, maar het tollen duurt voort. Door het tollen zijn de zonnepanelen niet op de zon gericht en is de energievoorziening zo goed als uitgevallen.

Raketaanval op Noord-Israel
TEL AVIV, 19 AUG. De moslim-extremistische Hezbollah-beweging heeft vanmorgen de verantwoordelijkheid opgeëist voor een zware raketaanval met katjoesja's op Noord-Israel waarbij drie mensen licht gewond raakten. De bevolking in het grensgebied zit vanaf vanmorgen 7 uur in de schuilkelders. Volgens radio Israel vielen 21 raketten op het oostelijke en westelijke deel van Noord-Israel.

Arrestatiebevel blijft van kracht
DEN HAAG, 19 AUG. Het arrestatiebevel tegen de Surinaamse oud-legerleider Bouterse blijft onverminderd van kracht. De meest betrokken ministers zijn gisteren akkoord gegaan met een nota voor Paramaribo waarin dit Nederlandse standpunt over de zaak-Bouterse uiteen wordt gezet.

Rolling Stones weer op tournee
NEW YORK, 19 AUG. De Rolling Stones gaan weer op wereldtournee. Het eerste concert van de tournee zal op 23 september in Chicago plaatshebben. In de zomer van '98 zullen de Stones in Europa diverse malen optreden.

PGGM verkoopt vastgoed in VS
ROTTERDAM, 19 AUG. Pensioenfonds PGGM heeft al zijn vastgoedbezittingen in de Verenigde Staten van de hand gedaan. De portefeuille wordt voor 1,05 miljard dollar (2,1 miljard gulden) verkocht aan het Amerikaanse vastgoedfonds Cornerstone Properties.

NRC Webpagina's
19 AUGUSTUS 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)