U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S c h a k e l s


FNV

AbvaKabo wil ook profiteren van optieplan

Door onze redacteur KAREL BERKHOUT
DEN HAAG, 14 AUG. Ambtenaren en werknemers van nutsinstellingen willen in hun CAO een financieel extraatje, als het personeel van beursgenoteerde ondernemingen massaal aandelenopties krijgt uitgereikt. Dit zegt de ambtenarenbond AbvaKabo.

De AbvaKabo vreest dat zijn leden door de optieregelingen verder achterop zullen raken bij werknemers in de marktsector. Het kabinet bespreekt morgen een wetsvoorstel van VVD-minister Zalm en PvdA-staatssecretaris Vermeend (Financiën) voor de optieregelingen van ondernemingen, dat gisteren in de publiciteit kwam. Naast een verzwaring van de belasting op personeelsopties - die nu veelal aan het management worden uitgereikt - willen Zalm en Vermeend de deelname van andere werknemers juist bevorderen. De fiscale vrijstellingen in de winstdelings- en spaarloonregelingen worden daartoe verruimd.

De AbvaKabo maakt zich er zorgen over dat deze vorm van beloning niet toegankelijk is voor mensen die werken in de 'collectieve sector'. ,,Er dreigt een vergroting van de 'tweedeling', waarvan de collectieve sector de dupe wordt'', zegt woordvoerder G. Veth. ,,Als deze vorm van beloning algemeen wordt, dan moeten we maar eens kijken of in de CAO's geen compensatie kan worden opgenomen. Ik kan mij voorstellen dat wij ons nog sterker maken voor de invoering van de dertiende maand, die bij veel instellingen nog niet wordt uitbetaald.'' Na de zomer hervat de AbvaKabo de afgebroken CAO-onderhandelingen met de gemeenten.

Beursgenoteerde ondernemingen zien personeelsopties als een instrument om de betrokkenheid van hun medewerkers te vergroten. Alleen ondernemingen waarvan de aandelen verhandelbaar zijn op de beurs kunnen dergelijke aandelenopties verstrekken. Opties geven managers en werknemers het recht om tegen een vooraf vastgestelde prijs aandelen te kopen in hun eigen onderneming. In Nederland hebben de financiële instellingen Aegon, ING, Fortis en ABN Amro optieplannen voor het voltallige personeel, net zoals het voedings- en wasmiddelenconcern Unilever.

De vakbond FNV is niet zo gelukkig met deze ontwikkeling, omdat die voor werknemers financiële risico's inhoudt. ,,De werknemers moeten zonder meer kunnen delen in de winsten van de onderneming, maar liever niet alleen investeren in het eigen bedrijf'', zegt CAO-coördinator H. van der Kolk. De FNV wil liever een spreiding van het vergaarde vermogen over aandelen van verschillende bedrijven en obligaties.

NRC Webpagina's
14 AUGUSTUS 1997



Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)