` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Karadzic bereid zich in Pale te laten berechten
BONN, 7 AUG. Radovan Karadzic, de ex-leider van de Bosnische Serviërs en de belangrijkste verdachte van oorlogsmisdaden, is bereid zich te laten berechten, op een aantal voorwaarden, onder meer dat het proces in de Servische Republiek in Bosnië wordt gehouden. Karadzic zegt dat in een vraaggesprek met het Duitse blad Süddeutsche Zeitung dat morgen in de Münchense krant staat.

Etnische tolken vaak 'gevaar' voor politie-onderzoek
ROTTERDAM, 7 AUG. Tolken die informatie lekken naar criminele organisaties berokkenen ,,grote schade'' aan opsporingsonderzoek. Dat staat in het rapport 'Pleidooi voor toezicht op tolken' van het Interregionaal rechercheteam Noord en Oost Nederland. In het rapport worden dertien gevallen van 'lekkende' tolken genoemd. De tolken Turks, Russisch, Koerdisch en Iraanse talen blijken kwetsbaar te zijn voor chantage, omdat zij uit dezelfde gemeenschap komen als de leden van criminele organisaties.

Consumenten sluiten record aan hypotheken
ROTTERDAM, 7 AUG. Een explosie van oversluitingen van hypotheken heeft in het tweede kwartaal van dit jaar gezorgd voor een record van 152.000 nieuwe hypotheken. Dat is een stijging van 24,6 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal in 1996 en 43 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar.

Albright naar Midden-Oosten
WASHINGTON, 7 AUG. Als Israel en de Palestijnen hun samenwerking bij de bestrijding van terreur herstellen zal de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, eind deze maand haar eerste bezoek aan het Midden-Oosten brengen. Albright zei dit gisteren in haar eerste grote rede over het vredesproces.

Schadevergoeding voor hotelhouder
AMSTERDAM, 7 AUG. De gemeente Amsterdam moet een schadevergoeding uitkeren aan een hotelhouder achter het Centraal Station omdat deze door het gedoogbeleid van de gemeente schade heeft geleden. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald.

Benzine morgen vier cent duurder
ROTTERDAM, 7 AUG. De benzineprijzen aan de pomp zullen morgen opnieuw worden verhoogd. Marktleider Shell maakte vandaag bekend de adviesprijs van de meest gangbare loodvrije benzine met vier cent te verhogen tot 2,28 gulden.

Driemaal doping op WK atletiek
ATHENE, 7 AUG. De Oekraïense wereldkampioen kogelstoten Aleksandr Bagach is tijdens de wereldkampioenschappen atletiek in Athene betrapt op gebruik van doping. Bagach moet zijn titel afstaan aan de Amerikaan John Godina. Ook bij de Franse hordeloper Pacal Maran en de Kazachstaanse hinkstapspringster Zelinskaja werden bij het dopingonderzoek verboden middelen aangetroffen.

Islamitische basisschool
DEN HAAG, 7 AUG. Staatssecretaris Netelenbos (Onderwijs) moet opnieuw bekijken of er in Den Haag een tweede islamitische basisschool mag worden opgericht, ditmaal van orthodoxe signatuur. Dit heeft de Raad van State bepaald.

'Lingua Latina Floret' in Finland
HELSINKI, 7 AUG. Latijn heeft de toekomst. Dat is de overtuiging van een groep van meer dan tweehonderd liefhebbers van de taal van Vergilius die gisteren in het Finse Jyvskyl aan een congres zijn begonnen. Het thema van de conferentie is Lingua Latina Floret (De Latijnse taal bloeit).

NRC Webpagina's
7 AUGUSTUS 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)