` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Verlaging lasten Duitsland mislukt
BERLIJN, 30 JULI. De grootscheepse belastingverlaging die de regering-Kohl in Duitsland wil doorvoeren is vooralsnog mislukt. Regering en oppositie slaagden er afgelopen nacht niet in een compromis te bereiken over de belastinghervorming die gedeeltelijk al in 1998 zou moeten ingaan.

Ophef over Erasmusprijs voor Kagel
AMSTERDAM, 30 JULI. Rondom de toekenning van de Erasmusprijs 1998 aan de Duits-Argentijnse componist Mauricio Kagel is opwinding ontstaan, omdat de prijs door een eerder bestuur zou zijn toegekend aan de Fransman Pierre Boulez. Het oud-bestuurslid prof.dr. Etty Mulder beschuldigt de Stichting Praemium Erasmianum in een open brief van 'bestuurlijke inconsistentie'.

Verdrag biedt Gümüs soelaas
AMSTERDAM, 30 JULI. De weigering van staatssecretaris Schmitz (Justitie) om de Turkse familie Gümüs een verblijfsvergunning te geven is in strijd met het Europees Vestigingsverdrag (EVV). Dit schrijft hoogleraar immigratierecht prof.mr. P. Boeles in een nog niet gepubliceerd artikel voor het Nederlands Juristenblad. In een reactie zeggen Kamerleden van D66 en VVD dat dit een nieuwe opening biedt in de discussie over de status van de Turkse familie.

Rijksluchtvaartdienst niet duidelijk over richtlijnen
ROTTERDAM, 30 JULI. De Rijksluchtvaart Dienst (RLD), die vergunningen geeft voor vliegshows en toeziet op de veiligheid, hanteert geen minimum-afstand van 200 à 300 meter tussen vliegstunts en het publiek. Ze houdt zich aan 100 meter tussen de piloot en het publiek. Dat is veel meer dan wat de RLD en organisatoren van de vliegshow maandag in Den Helder hebben verklaard. Die zeiden dat de afstand tussen piloot en publiek 300 meter was.

Kleine clubs boos op topclubs
ROTTERDAM, 30 JULI. De kleinere clubs in de eredivisie van het betaald voetbal willen opheldering over het contract tussen de Eredivisie NV en Canal Plus. De clubs verwijten Ajax, Feyenoord, PSV en Vitesse gebrek aan openheid over extra sponsorcontracten met de abonneezender.

Onderzoek naar treinongeluk
DEN HAAG, 30 JULI. Het openbaar ministerie in Haarlem heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar het treinongeluk bij Hoofddorp van afgelopen vrijdag. Bij het ongeluk raakten enkele passagiers licht gewond en ontstond schade aan de treinen en het spoor.

Londen krijgt burgemeester
LONDEN, 30 JULI. De Britse Labourregering wil een eind maken aan Londens status als enige Westerse hoofdstad zonder een democratisch en centraal bestuur. Volgens een discussiestuk dat vice-premier John Prescott gisteren gepresenteerd heeft, krijgt Londen met ingang van het jaar 2000 een direct gekozen burgemeester met vergaande bevoegdheden, naar Amerikaans voorbeeld.

Bomaanslag in Grozny: 3 doden
GROZNY, 30 JULI. Bij een bomaanslag in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny zijn vandaag drie doden en drie gewonden gevallen. De bom was verborgen in een auto die was geparkeerd in de nabijheid van het hoofdkwartier van Salman Radoejev, een van de bekendste militaire leiders van de Tsjetsjenen.

Nieuwe Duitse spelling verboden
ROTTERDAM, 30 JULI. Een rechtbank in Hessen heeft gisteren scholen in de deelstaat verboden om de nieuwe spelling van de Duitse taal te onderwijzen. Daarmee is de taalhervorming, waarover Duitstalige landen en landen met een Duitstalige minderheid het vorig jaar in Wenen eens werden, een gevoelige slag toegebracht.

Protest moslims in Ankara
ANKARA, 30 JULI. Duizenden, veelal radicale, moslims uit verschillende steden in Turkije hebben gisteren in Ankara geprotesteerd tegen de voorgenomen sluiting van een deel van de islamitische onderwijsinstellingen.

NRC Webpagina's
30 JULI 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)