U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S c h a k e l s


Witte Huis

Federal Budget

Congressional Budget Office


Clinton en Congres akkoord over budget


WASHINGTON, 29 JULI. De Amerikaanse regering zal de komende vijf jaar de belastingen verlagen met 90 miljard dollar. President Clinton bereikte gisteravond na lange onderhandelingen een principe-akkoord met de Republikeinse leiders in het Congres.

Om in 2002 een sluitende begroting te bereiken zal de overheid fors snijden in de staatsuitgaven. Het Congres, het Amerikaanse parlement, moet het akkoord nog goedkeuren. Bedoeling is de inkomsten en uitgaven in 2002 in evenwicht te brengen. Ook daarna mag een negatief saldo niet meer voorkomen. De laatste keer dat het Witte Huis een sluitende begroting had, was in 1969.

De federale overheid zal met name de kosten voor de gezondheidszorg voor ouderen drastisch verlagen. De uitgaven voor het programma Medicare, dat voorziet in de gezondheidszorg voor ouderen, worden met 115 miljard dollar teruggedrongen. Een plan van de Democraten om rijke ouderen meer te laten betalen voor artsenbezoek werd op het laatste moment afgeblazen.

Voor de gezondheidszorg voor kinderen die niet verzekerd zijn, komt 24 miljard dollar beschikbaar. De staten kunnen zelf beslissen of hun deel van het geld wordt besteed aan ziektekostenverzekeringen voor onverzekerde kinderen, of aan directe maatregelen als vaccinatieprogramma's. Gematigde Republikeinse senatoren zijn fel tegen deze afspraak. Een woordvoerder: ,,Het is ongetwijfeld prachtig nieuws voor de 50 senatoren, maar slecht nieuws voor de vijf miljoen kinderen, die er onder vallen.''

De extra uitgaven voor onverzekerde kinderen worden grotendeels betaald uit de opbrengsten van de accijnsverhoging op sigaretten. De accijns op een pakje sigaretten gaat in het jaar 2000 met 10 dollarcent omhoog, waarna in 2002 een verhoging van 5 dollarcent volgt. Momenteel bedraagt de accijns 24 dollarcent.

De overheidsmaatregelen leiden tot een daling van de belastingdruk. De vermogensbelasting gaat van 28 procent naar 20 procent.

Het begrotingsakkoord volgt op een jarenlange strijd over de belastingen en overheidsuitgaven. In 1992 won Clinton de verkiezingen van George Bush met de belofte een belastingverlaging door te voeren voor de middenklasse. Een jaar later bleek hij deze belofte niet na te kunnen komen door oplopende overheidstekorten. Als gevolg daarvan wonnen de Republikeinen in 1994 sterk in de verkiezingen voor het parlement, en verkregen de meerderheid.

Eind 1995 probeerden de Republikeinse Congresleden Clinton te dwingen akkoord te gaan met hun belastingvoorstellen, door regeringsbeslissingen te blokkeren. Clinton keurde de voorstellen af. Na de herverkiezing van Clinton in november 1996 besloten de Republikeinen tot samenwerking om een budgetakkoord te bereiken. (ANP, Reuter)

NRC Webpagina's
29 JULI 1997



Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)