U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S e l e c t i e


Televisie

Radio

O O G   I N   O O G :
Te land, overzee en in de lucht

FRITS ABRAHAMS
Wat klopte er weer niet aan onze samenleving, zoals die gisteren via de televisie tot ons kwam? Te veel om op te noemen, maar ik waag toch een poging.

Daar was de Haagse Schilderswijk waaraan de NPS een korte documentaire (van Henk Raaff) wijdde. Treurende generaties, zowel de jonge als de oude. Een duivenmelker vertelde dat hij tegenwoordig 'alleen op de til staat', want de andere mannen moeten met moeder-de-vrouw naar de camping. Hier zagen we dus de desintegratie in de duivenmelkerij als metafoor van de beknotting van de mannelijke vrijheid.

Volgens een bejaarde man waren de vele zieken in de buurt te wijten 'aan de spanningen'. ,,Dat je geregeld bedreigd wordt, dat is de belangrijkste oorzaak.''

Bedreigd door wie en wat? Door gefrustreerde duivenmelkers, door junks, door voetbalsupporters, door allochtonen die ook af en toe, zonder veel te zeggen, in beeld kwamen? Het werd allemaal niet duidelijk, want deze documentaire was buitengewoon vaag, pseudo-impressionistisch en dus nietszeggend. Had de NPS hem misschien daarom maar tot de zomer op de plank laten liggen? We kregen wat onsamenhangende brokjes informatie toegediend door ex-wethouder Adri Duivesteijn, niet de neutraalste persoon om te analyseren wat er op bouwkundig gebied in Den Haag allemaal is misgegaan. Verder moesten we het als kijker maar zelf uitzoeken.

In de lucht is het evenmin pluis. De nieuwsrubrieken waren naar Den Helder getrokken om daar bij de strandvliegshow de reacties te peilen op de vliegstuntramp in Oostende. Uiterst leerzaam. Zo gretig als we kankeren op de overlast door vliegtuigen, zo blijmoedig aanvaarden we de risico's van een vliegtuigje dat, vrolijk stuntend, op ons schedeldak de landing inzet.

,,Ik dacht: ik wil het toch eens zien'', zei een tevreden vader, terwijl zijn kinderen nog ongedeerd aan zijn voeten speelden. Had hij gehoord van die negen doden in Oostende? Ja, daar was hij wel even stil van geweest.

In Nova discussieerden een Belg (parlementariër van Agalev) en een Nederlander (voorzitter van de Air Display Association) over dit onderwerp. De Belg was tegen vliegshows, de Nederlander voor. ,,Het gaat er bij stuntvliegen juist om de grenzen te verkennen'', zei de Belg, ,,en als de piloot die grenzen overschrijdt, heeft hij geen tijd om te corrigeren.'' De Nederlander erkende de risico's, maar vond dat 'ze zo beperkt mogelijk' konden worden gehouden. Hoe zou de Nederlander dat verwoord hebben als die negen doden wat noordelijker waren gevallen? Ik vermoed dat hij dan zijn voorlichter had gestuurd - voorlichters moeten ons immers voortaan op last van de regering officieel voor de gek komen houden als er rampen zijn gebeurd.

Tijd om naar Amerika te gaan, waar het geluk zó monomaan wordt nagestreefd dat iedereen er wanhopig van lijkt te worden. Als we althans mogen afgaan op slonzige documentaires als Hollywood love and sex waarvan RTL 5 de eerste aflevering toonde. Het is grappig om te zien hoe Amerikanen - want zij maakten deze documentaire - dit stereotype beeld van zichzelf instandhouden.

Als je dergelijke documentaires mag geloven, zijn alle inwoners van Los Angeles en omstreken constant verbeten op partnerjacht. Klanten klagen bij hun relatiebureau. ,,Oh really?'', zegt de 'matchmaker' , ,,he had bad breath?'' Maar hij heeft nog iemand in de aanbieding die 'gemiddeld behaard is, niets op de rug'. Mannen proberen in die supermarkten 'waar de mooiste vrouwen komen' hun slag te slaan met het openingsbod: ,,Weet jij wat hier de beste ontbijtgranen zijn?''

Ook vindt 'de seksamulet' gretig aftrek, een onsmakelijk uitziend vlechtwerkje van koper en hengstenhaar dat je aan je schaamhaar vastmaakt. En de plastische chirurgen zijn bereid bij de dames het overtollige vet weg te zuigen om er de schaamlippen mee te verstevigen. ,,Goed voor het orgasme'', meende een arts.

,,Gaan ze ons nu ook nog vertellen dat onze kutjes niet meer goed genoeg zijn?'' vroeg een verontwaardigde vrouw. Die Amerikaanse mannen moeten gewoon vaker mee naar de stacaravan - dat zal ze leren.

NRC Webpagina's
29 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)