U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Prijs Pentium-chips omlaag

Intel doet overname van bijna miljard


NEW YORK, 29 JULI. Chipsfabrikant Intel heeft het Californische bedrijf Chips & Technologies overgenomen. De overname voor 420 miljoen dollar (870 miljoen gulden) is de grootste ooit door het Amerikaanse bedrijf. Intel verlaagde tegelijkertijd de prijs van zijn Pentium-microprocessors.

Intel wil halfgeleiders van Chips & Technologies gaan gebruiken om de weergave van video en driedimensionale grafieken op draagbare computers te versnellen en verbeteren. Chips & Technologies is de grootste firma ter wereld op dit gebied. De strategie van Intel is erop gericht de verkoop van meer ingewikkelde chips aan producenten van personal computers te verbeteren. Intel, waarvan de chips in 85 procent van alle persoonlijke computers zitten, wil consumenten ervan overtuigen dat pc's de hoogste kwaliteit van geluid, video en multimedia kunnen bieden.

De door Intel aangekondigde prijsverlagingen van Pentium-microprocessors voor pc's en draagbare computers zijn met 5 tot 57 procent de grootste tot nu toe. Voor het eerst sinds jaren heeft Intel op dit gebied te maken met serieuze concurrentie van firma's als Advanced Micro Devices (AMD) en Cyrix. AMD reageerde onmiddellijk door de eigen prijzen te verlagen, waarmee het bedrijf de strategie voortzet om vergelijkbare processors als die van Intel minstens voor een kwart lagere prijs te verkopen. Om de concurrentie verder op te voeren kondigde National Semiconductor gisteren aan Cyrix over te nemen, waardoor de laatstgenoemde firma meer armslag krijgt de strijd met Intel aan te gaan.

Intel heeft de prijzen van de meeste Pentium Pro microprocessors ongemoeid gelaten en die van de 200-megahertzversie met slechts 5 procent verlaagd. Volgens Intel heeft de verbeterde productietechniek van MMX-chips een snellere dan verwachte prijsverlaging mogelijk gemaakt.

Voor de overname van Chips & Technologies biedt Intel 17,50 dollar per aandeel voor de 22 miljoen uitstaande aandelen. De overige aandelen zullen worden omgezet in het recht 17,50 dollar per aandeel te ontvangen, zo deelde Intel mee. Over het afgelopen half jaar boekte Chips & Technologies een winst van 36,2 miljoen dollar bij een omzet van 168,3 miljoen dollar. Intel boekte over 1996 een netto resultaat van 5,2 miljard dollar bij een omzet van 20,8 miljard dollar. (AP)

NRC Webpagina's
29 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)