U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Pol Pot berecht voor tv-camera


PHNOM PENH, 29 JULI. Op het tv-scherm verschijnt een oude, broze man met witte haren, die zich moeizaam verplaatst, leunend op een stok van bamboe. Hij is gekleed in een lichtgrijs hemd, een donkere katoenen broek en simpele sandalen. Om zijn hals draagt hij een kramar, de blauwe sjaal van de Khmer. Zijn ogen zijn zonder uitdrukking en hij lijkt zich niets aan te trekken van de kreten uit de menigte, die hem beschuldigt van moord, marteling en corruptie.

Volgens het Amerikaanse tv-station ABC, dat deze beelden gisteravond uitzond, is dit de 69-jarige, doodgewaande Pol Pot, leider van de Rode Khmer, onder wiens vier jaar durende terreurbewind (1975-1979) naar schatting twee miljoen Cambodjanen werden omgebracht of de hongerdood stierven. De video-opnamen zouden vorige week vrijdag zijn gemaakt in de jungle van Anlong Veng, toevluchtsoord van de Rode Khmer in het noorden van Cambodja, onder leiding van de Amerikaanse journalist Nate Thayer, correspondent van het weekblad Far Eastern Economic Review. De Rode Khmer zouden Thayer als enige journalist hebben uitgenodigd om het proces bij te wonen. Als de oude man inderdaad Pol Pot is, dan waren Thayer en zijn cameraman Claus Bratt de eerste westerlingen in 18 jaar die de mysterieuze guerrillaleider in levenden lijve hebben gezien.

,,Pol Pot wekt de indruk te lijden aan malaria en hoge bloeddruk'', aldus de commentaarstem bij de tv-beelden. Gedurende zijn tachtig minuten durende 'show-proces' moest hij door twee mannen worden ondersteund. Zeven leden van de Rode Khmer klaagden hem aan wegens moord, het schaden van de natie en diefstal van partijgelden. Uiteindelijk werd hij veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Drie generaals van Pol Pot zouden eveneens zijn berecht. Volgens ABC ,,moeten zij nu al dood zijn''.

Cameraman Bratt, die in 1979, na de Vietnamese invasie in Cambodja, een persconferentie van Pol Pot bijwoonde, is er van overtuigd dat de man die werd berecht in Anlong Veng de historische leider van de Rode Khmer is. ,,Ik heb een zwart-witfoto van hem. De vorm van de neus, de oren en de ogen zijn dezelfde. Ik weet het zeker'', zei hij. (AP, AFP, Reuter)

NRC Webpagina's
29 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)