U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


ING


ING laat zich pessimistisch uit over beurs

Door onze financiële redactie
DEN HAAG, 29 JULI. De vermogensbeheerders van bank en verzekeraar ING, de grootste belegger in aandelen van Nederlandse bedrijven, staan pessimistischer tegenover de winstkansen op de beurs.

Vorige week heeft ING Investment Management zijn oordeel over de winstkansen op aandelen naar beneden bijgesteld van positief naar neutraal, zo zegt directievoorzitter drs. G. Heida. De aanpassing van de opinie viel vrijwel samen met het record, vorige week woensdag, toen de graadmeter van de stemming op de beurs voor het eerst even door de 1000 punten grens brak. ,,De niveaus van de beurzen zijn niet overdreven, maar de waardering zit wel aan de bovenkant van wat wij de fair value vinden'', zegt Heida, in een toelichting op de groei van het beheerde vermogen in het eerste halfjaar met ruim 17 procent tot bijna 159 miljard gulden. Het beursrecord en de koortsachtige animo onder particuliere beleggers waren volgens Heida niet de aanleiding om wat gas terug te nemen. ,,Maar het is toch lichtelijk merkwaardig wat vorige week gebeurde, dat opeens alle sluizen opengaan.''

Al is ING op korte termijn pessimistischer, op langere termijn denkt Heida dat met aandelen meer te verdienen is dan met beleggingen in effecten met een vaste rente. Hij wijst op de rentestand, die de afgelopen twaalf maanden nog steeds een dalende tendens vertoont, en op de beter dan verwachte winsten in het Nederlandse bedrijfsleven. ,,Door de verzwakking van de gulden tegenover de Amerikaanse dollar en het Britse pond wordt Nederland relatief goedkoper in de wereld en ons bedrijfsleven profiteert daarvan.''

ING Investment Management is de grootste afdeling binnen ING Asset Management, waar via onder meer Baring Asset Management en vastgoedbeleggingen ruim 275 miljard gulden wordt beheerd. Het grootste deel van het vermogen dat ING Investment Management beheert, is de beleggingsportefeuille van de eigen verzekeraars, een bedrag van bijna 122 miljard gulden.

De sterkste groei bij ING Investment Management zat, in tegenstelling tot concurrent ABN Amro, in het beheer van gelden voor professionele beleggers, zoals pensioenfondsen. Bij ABN Amro en bij ING stroomde ongeveer 1 miljard gulden nieuw geld toe. Het beheerd vermogen van professionele relaties bij ING steeg met 5 miljard gulden tot ruim 38 miljard gulden.

Bij beleggingsfondsen becijfert ING de netto toestroom van nieuw kapitaal (nieuwe inleg van beleggers verminderd met het geld van vertrokken investeerders) op 600 miljoen gulden, aanzienlijk minder dan bij ABN Amro. Dat het lijkt alsof ABN Amro veel meer heeft binnengekregen, schrijft Heida toe aan het grotere aantal aandelenfondsen bij de concurrent en de slecht vergelijkbare cijfers die de financiële instellingen rapporteren.

De absolute ster bij het aantrekken van beleggersgeld was het nieuwe IT Fund, een beleggingsfonds dat zijn geld steekt in bedrijven in de informatietechnologie. Dit fonds heeft zijn vermogen in minder dan een half jaar tijd verdubbeld tot ruim 1 miljard gulden. ING ,,kijkt'' naar de mogelijkheid voor een tweede beleggingsfonds voor een specifieke bedrijfstak.

NRC Webpagina's
29 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)