` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Bestand IRA van kracht, unionisten nog niet overtuigd
LONDEN, 21 JULI. Het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA) neemt sinds gistermiddag een uur een bestand in acht. Door het staakt-het-vuren krijgt Sinn Fein, de politieke vleugel van de terreurorganisatie, het recht deel te nemen aan het overleg over een politieke regeling voor Noord-Ierland dat op 15 september begint en voor mei volgend jaar moet zijn afgerond.

Noodtoestand in Tsjechische steden
PRAAG, WARSCHAU, 21 JULI. In diverse Tsjechische steden is de noodtoestand afgekondigd in verband met de overstromingen. Ook in het zuidwesten van Polen, in het Duits-Poolse grensgebied, Slowakije en Oostenrijk is de wateroverlast nog steeds erg groot. In totaal zijn bij de overstromingen nu meer dan honderd mensen om het leven gekomen.

Van Thijn dreigt PvdA om Gümüs
AMSTERDAM, 21 JULI. Oud-burgemeester en prominent PvdA-politicus E. van Thijn overweegt zijn lidmaatschap van de PvdA op te zeggen als zijn partij in de Tweede Kamer zich niet hard maakt om uitzetting van de Turkse familie Gümüs te voorkomen. Binnen de PvdA hebben zijn uitlatingen voor enige onrust gezorgd.

Aanhang Karadzic stoot Plavsic uit partij
DOBOJ, 21 JULI. Biljana Plavsic, de president van de Servische Republiek in Bosnië, is zaterdag uit de regerende Servische Democratische Partij gezet. In de Servische Republiek zijn in het weekeinde nieuwe aanslagen gepleegd op vertegenwoordigers van internationale organisaties - waarschijnlijk uit protest tegen het hardere beleid jegens oorlogsmisdadigers.

Franse astronaut gaat niet mee op vlucht naar Mir
MOSKOU, 21 JULI. De Fransman Leopold Eyharts zal geen deel uitmaken van de nieuwe bemanning die begin augustus de drie astronauten in het beschadigde Russische ruimtestation Mir zal vervangen. Dat hebben Russische ruimtevaartmedewerkers vandaag gezegd. Een onbemand vrachtschip botste eind juni tegen de Mir en maakte een gat in de Spektr-module. Twee Russische kosmonauten zullen de riskante herstelwerken uitvoeren. Hun Sojoez-ruimteschip, dat op 5 augustus gelanceerd wordt, zal in de plaats van Eyharts extra materiaal meevoeren. De experimenten die de Fransman had willen uitvoeren, zouden meer energie van de Mir eisen dan nu beschikbaar is.

Taylor wint verkiezingen
MONROVIA, 21 JULI. De voormalige krijgsheer Charles Taylor heeft volgens voorlopige uitslagen een grote voorsprong in de zaterdag gehouden presidentsverkiezingen in Liberia. In de hoofdstad Monrovia en omgeving bleek 62 procent van de stemmen uitgebracht op Taylor en 18 procent op zijn voornaamste concurrent, mevrouw Johnson-Sirleaf, een voormalige VN-functionaris. Johnson-Sirleaf verraste internationale waarnemers met beschuldigingen van fraude.

Nieuwe opleiding politie in de maak
ROTTERDAM, 21 JULI. Drie hogescholen zijn van plan dit schooljaar te beginnen met een opleiding 'Integrale Veiligheidszorg' die onder meer bedoeld is voor toekomstige politiemensen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken noemt de start van de opleiding ,,voorbarig''.

Onderzoek naar dood zwerver
DORDRECHT, 21 JULI. Een 57-jarige man die dinsdag 8 juli door politieagenten is achtergelaten in recreatiegebied De Merwelanden in Dordrecht, is zaterdag overleden. De Rijksrecherche onderzoekt de omstandigheden waaronder de Hagenaar bijna verdronk. Dat onderzoek wordt volgens justitie op korte termijn afgerond.

Sir James Goldsmith (64) overleden
ROTTERDAM, 21 JULI. De Brits-Franse miljardair Sir James Goldsmith is afgelopen vrijdag op 64-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval. De kleurrijke tycoon - een van de meest geruchtmakende zakenlieden van na de oorlog - leed al enkele maanden aan kanker. Zijn referendumpartij deed onlangs nog zonder succes mee aan de Britse verkiezingen.

NRC Webpagina's
21 JULI 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)