U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S c h a k e l s



Jospin haalt geld bij grote bedrijven

Door onze correspondent
PARIJS, 21 JULI. De Franse regering denkt in 1998 de criteria voor de Economische en Monetaire Unie te zullen halen en wenst dat de euro op tijd wordt ingevoerd. Dit jaar mikt zij op een overheidstekort van 3,1 3,3 procent. Grote bedrijven en departementen worden daarvoor aangeslagen. De regering-Jospin, die dit vanmorgen meedeelde, ontziet gezinnen.

Het begrotingstekort voor dit jaar zou bij ongewijzigd beleid uitkomen op 3,5 3,7 procent. Dat blijkt uit een onderzoek naar de actuele stand van de overheidsfinanciën door leden van de Franse Rekenkamer. De regering had daar om gevraagd omdat onder de regering-Juppé (tot 1 juni) onzekerheid was ontstaan over tegenvallers die deelname aan de euro twijfelachtig hadden gemaakt.

Zowel de tekorten op de sociale fondsen als de belastinginkomsten blijken ongunstiger uit te pakken dan voorzien in de begroting '97. Minister van Financiën en Economie, Dominique Strauss-Kahn, maakte vanmorgen bekend dat de regering-Jospin met haar reparatie-maatregelen voor de lopende begroting drie signalen wil geven: de Franse wens te komen tot ,,een sterk Europa'', het hervinden van economische groei door de binnenlandse vraag aan te moedigen, en heroriëntatie van de overheidsuitgaven ten gunste van werkgelegenheid.

Over 1997 wordt het overheidstekort met 0,4 procent verlaagd. Dat betekent een inspanning van 11 miljard gulden. Die moet voor tweederde worden opgebracht door grote bedrijven (met een jaaromzet van meer dan 50 miljoen francs, d.w.z. 16,6 miljoen gulden), wier vennootschapsbelasting voor twee jaar wordt verhoogd van 36,6 naar 42 procent. Daarna zal de zij geleidelijk dalen. Straus-Kahn is niet bang dat bedrijven minder zullen investeren in Frankrijk; met grafieken illustreerde hij dat Franse bedrijven al vijf jaar meer sparen dan investeren en deze tijdelijke 'euro'-bijdrage kunnen missen voor een doel dat zij zelf steunen.

De regering heeft afgezien van het terugdraaien van de verlaging van de inkomstenbelasting, waar Juppé in januari een begin mee maakte. De minister erkende dat de regering een dergelijke maatregel had overwogen, vooral voor de hogere inkomensgroepen. Maar men wilde ,,het gegeven woord van de staat niet breken'' en de middengroepen niet buiten het gehoopte herstel van de groei laten. Een derde van de maatregelen bestaat uit bezuinigingen op departementale begrotingen, met name op defensie. De financieringszorgen van de overheid worden ook verlicht doordat de linkse regering, ondanks anders luidende verkiezingsbeloften, gedeeltelijk wil gaan privatiseren: France Télécom (met behoud van een staats-meerderheid), GAN (verzekeraar) en Thomson CSF (defensie-elektronica, eigenaar Hollandse Signaal). Thomson Multimédia (concurrent Philips) blijft ook na een kapitaal- injectie in staatshanden.

NRC Webpagina's
21 JULI 1997



Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)