U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   A C H T E R A F :
U2 drie keer live op televisie

DIRK LIMBURG
Vrijdagavond was er bijzonderheidje op de televise. U2 was maar liefst drie keer live te zien vanuit de Kuip in Rotterdam. Om elf uur bracht eerst de BRTN1 een halfuur, een minuut of tien na afloop daarvan nam Veronica het over en vanaf 0.25 uur was het de beurt aan de BBC.

Mogelijk is het een bevestiging van de verbrokkeling van Europa dat U2 de beelden niet via MTV liet uitzenden, de pro-Europese zender die overal marktterrein verliest aan zenders met meer lokale producties. In ieder geval was het een perfecte commercial aan het begin van hun grote tournee door Europa.

Omdat in België Veronica niet verspreid wordt op het kabelnet was de Nederlandse kijker vrijdagavond als enige in staat alle drie de uitzendingen te volgen. En wat vertoond werd was niet een gewone registratie van een popconcert met een paar camera's en wat eenvoudig schakelwerk daartussen.

U2 besteedt altijd erg veel aandacht aan de visuele presentatie van hun optredens en ook hun videoclips zijn vaak van hoge kwaliteit. Voor deze tournee heeft de groep zich gerealiseerd dat een toeschouwer in een stadion niet een avond lang vermaakt kan worden met een paar figuurtjes op een podium in de verte. Met het grootste videoscherm ooit, is nu overal in het stadion genoeg te zien.

Blijkbaar had ook de huiskamer volgens U2 recht op meer. Videomixer Roz Storey en regisseur Declan Lowney mengden beelden van de camera's rond het podium met wat op het grote scherm te zien was en dat was vaak weer een mix van eerder opgenomen materiaal en vervormde podiumshots. Soms wist je als kijker thuis niet meer wat je zag, een close-up van de hand met microfoon van Bono werd doorzichtig bedekt door een vlammende blauwe vorm die op de achtergrond weer groot op het scherm te zien was.

Was het eigenlijk nog wel live? Door al het mengwerk zagen we dingen die niet in het stadion te zien waren en de BBC liet tijdens de uitzending bovendien nog beelden zien die eerder in de Verenigde Staten waren opgenomen. Als tv-kijker raakte je het spoor bijster. Zijn dit directe beelden, hoe laat is het nu in Rotterdam? Na drie keer een halfuur U2 wisten alleen de mensen in de Kuip dat nog zeker.

NRC Webpagina's
21 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)