U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Telecombedrijven VS dichtbij fusie

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 21 JULI. De fusie tussen Bell Atlantic en Nynex is een stap dichterbij gekomen nu beide Amerikaanse telefoonmaatschappijen hebben ingestemd met maatregelen ter bevordering van de concurrentie in de regionale markten waar zij opereren.

De FCC, toezichthouder op de telecommunicatiemarkt, heeft de in april 1996 aangekondigde fusie tot nog toe tegengehouden uit vrees dat zij de concurrentie zou frustreren op de markten van Bell Atlantic en Nynex in het noordoosten van de VS. De beide ondernemingen hebben er nu onder meer in toegestemd de tarieven te verlagen voor concurrenten die lokale telecomdiensten aanbieden en daarvoor de netten van Bell Atlantic en Nynex gebruiken.

In gesprekken met persbureau AP gaven drie van de vier leden van de FCC (de benodigde meerderheid) aan de toezeggingen van beide bedrijven voldoende te achten om over enkele weken toestemming te krijgen voor de fusie. De combinatie van Bell Atlantic en Nynex levert een bedrijf op dat, onder de naam Bell Atlantic, 38 miljoen telefoonlijnen controleret in dertien Amerikaanse staten. Ze wordt na AT&T het grootste telecommunicatiebedrijf van het land.

De fusie tussen Bell Atlantic en Nynex is mogelijk omdat de Amerikaanse lokale en nationale (lange afstands) telecombedrijven zich sinds februari 1996 op elkaars markten mogen begeven. Nationale aanbieders ondervinden daarbij echter problemen. Fusiepartner MCI van British Telecom kondigde onlangs een verlies van 800 miljoen dollar aan, vooral door problemen die het heeft om toegang te krijgen tot regionale markten. MCI heeft Bell Atlantic er onder meer van beschuldigd opdrachten te negeren voor het overzetten van klanten naar MCI.

De fusie tussen Bell Atlantic en Nynex zou de tweede zijn tussen twee zogenoemde Baby Bells. Eerder dit jaar nam SBC Communications voor 16,7 miljard dollar Pacific Telesis Group over.

NRC Webpagina's
21 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)