U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s




Grote fusie van twee regionale Duitse banken

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 21 JULI. Twee van de grootste Duitse regionale banken, Bayerische Vereinsbank en Bayerische Hypotheken- und Wechselbank, hebben vanochtend aangekondigd te fuseren. De Beierse combinatie wordt de op een na grootste Duitse bank, na Deutsche Bank.

Op de Duitse effectenbeurs reageerden beleggers enthousiast op de fusie, die door sluiting van vestigingen in de elkaar overlappende kantorennetten tot kostenreducties kan leiden. Na Deutsche Bank (866 miljard mark balanstotaal) wordt de Bayerische Hypo- und Vereinsbank, zoals de nieuwe fusiebank gaat heten, nummer twee met een balanstotaal van 743 miljard mark. De positie van nummer drie, Dresdner Bank, wordt bedreigd door een ander samengaan van twee regionale grootmachten, Nord LB en Berliner Bank.

,,Het is een samengaan van twee Duitse banken, met een bescheiden buitenlands bedrijf'', zo typeert analist H. Hakker van zakenbank Barclays de Zoete Wedd (BZW) het samengaan. De nieuwe bank wil 1 miljard mark kosten besparen in vijf jaar. Ze verwacht dat niet gedwongen ontslagen, maar natuurlijk verloop de personeelsaantallen zal verminderen. Bij de Vereinsbank (774 kantoren) werken bijna 22.000 mensen, bij de Hypotheken- und Wechsel bank (592 kantoren) bijna 18.500. De vakbond HBV verwacht een verlies van 5.000 tot 8.000 banen.

Speculatie op fusie- of overname-activiteit rondom Vereinsbank zat in de lucht sinds Deutsche Bank vorig jaar een aandelenbelang van ruim 5 procent in de regionale bank bij elkaar sprokkelde.

In tegenstelling tot de Nederlandse bankenmarkt is de Duitse zeer verbrokkeld. Ze kent een breed scala aan financiële instellingen, zoals lokale spaarbanken, regionale spaar- en kredietbanken, zoals Vereinsbank, en drie landelijke grote banken.

Bij de fusie van de twee Beierse banken lijkt ook Allianz, Europa's grootste verzekeringsmaatschappij betrokken. Allianz is net als de twee bancaire fusiepartners in München gevestigd. Vorig jaar had Allianz-bestuursvoorzitter H. Schulte-Noelle al de verwachting uitgesproken dat ,,het Duitse bankenlandschap aanzienlijke veranderingen zal ondergaan''.

De Vereinsbank biedt aandeelhouders van de Hypotheken- und Wechselbank voor zes van hun aandelen een aandeel van verzekeraar Allianz aan. Daarmee ruilt Vereinsbank viervijfde van haar pakket van 10 procent van de Allianz-aandelen voor een belang van 45 procent in de nieuwe bank. In de tweede fase wil de Vereinsbank ook de resterende 55 procent kopen. Allianz is met een belang van 22 procent kernaandeelhouder van de Hypotheken- und Wechselbank. De verzekeraar bezit ook 4 procent van de aandelen Vereinsbank. De koers van het aandeel Vereinsbank steeg vanochtend met 8 mark naar 90 mark. De aandelen Hypotheken- und Wechselbank liepen 15 mark op naar 73,50 mark.

NRC Webpagina's
21 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)