` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

CIA wierf eind '70 Kamerlid in PvdA, infiltratie beoogd
AMSTERDAM, 19 JULI. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft aan het eind van de jaren zeventig een PvdA-Kamerlid geworven als informant, in een poging om zo te infiltreren in de PvdA. Dit zeggen de wetenschappers B. de Graaff en C. Wiebes. In een bijdrage aan het Engelse boek Eternal Vigilance?, over het 50-jarig bestaan van de CIA, hebben ze de zaak onlangs summier beschreven.

Voskuils 'Bureau' heeft ruzie
AMSTERDAM, 19 JULI. Directeur J. van Marle van het P.J. Meertens-Instituut voor Dialectologie, Volkskunde en Naamkunde in Amsterdam is met 'studieverlof' gestuurd. Het instituut werd bekend door J.J. Voskuils succesvolle serie sleutelromans Het Bureau. ,,Er was een aantal hoog opgelopen conflicten'', aldus algemeen directeur C.H. Moen van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), die het Meertens-Instituut bestuurt. ,,We hebben ervoor gekozen de zaak even te laten afkoelen, zodat we kunnen onderzoeken wat er precies aan de hand is.'' Daartoe is een commissie van deskundigen ingesteld onder leiding van prof. W. Frijhoff. Moen verwacht een beslissing eind augustus. Medewerkers van Volkskunde vreesden voor het voortbestaan van hun vakgebied, omdat Van Marle overwoog de afdeling op te heffen en de tien wetenschappers onder te brengen in kleinere 'clusters'. Volgens enkele medewerkers noemde Van Marle daarvoor als argument onder meer het slechte imago dat Volkskunde zou hebben gekregen. Voskuil, van 1957 tot 1987 zelf werkzaam op het instituut, zet de medewerkers van volkskunde neer als een ongenspireerd, wereldvreemd stel, dat zich dagelijks met tegenzin naar kantoor sleept. ,,De boeken werden door Van Marle aangehaald tijdens vergaderingen'', aldus G. Rooijakkers, die op de afdeling volkskunde onderzoek doet naar rituelen.

Vloedgolf dreigt dit weekeinde in Midden-Europa
WARSCHAU/PRAAG, 19 JULI. Midden-Europa wordt met ingang van dit weekeinde bedreigd met een tweede overstromingsramp. Dit is het gevolg van zware regenval op vrijdag. De overstromingen van de afgelopen weken hebben de grond doordrenkt en nieuwe regens leiden daarom snel tot extreem hoge waterstanden. De nooddijken zijn bovendien drijfnat en kunnen geen tweede vloedgolf keren.

Sinn Fein vraagt IRA om bestand
BELFAST, 19 JULI. Sinn Fein, de politieke vleugel van het Ierse Republikeinse leger (IRA), heeft gisteren de IRA opgeroepen tot een nieuw bestand in de oorlog tegen het Britse bestuur over Noord-Ierland. Voorzitter Gerry Adams zei dat hij niet zou vragen om een staakt-het-vuren ,,als hij geen vertrouwen had in een positief antwoord van de Britse regering''.

Iberia, BA samen, KLM tast mis
ROTTERDAM, 19 JULI. De Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia gaat samenwerken met British Airways (BA), en niet met de KLM. BA meldde gisteren dat de twee maatschappijen een intentieverklaring hebben ondertekend die vermoedelijk volgend jaar zomer ingaat.

Ullrich vergroot voorsprong Tour
SAINT-ETIENNE, 19 JULI. Jan Ullrich heeft gisteren de twaalfde etappe gewonnen in de wielerronde van Frankrijk. De 23-jarige Duitser was oppermachtig in de individuele tijdrit over 55 kilometer in Saint-Etienne, met een tijd van 1 uur, 16 minuten en 24 seconden.

NS koopt straf af
ROTTERDAM, 19 JULI. De NS betalen 600.000 gulden boete aan Justitie om strafvervolging te voorkomen voor het ongeval bij Mook twee jaar geleden.

NRC Webpagina's
19 JULI 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)