U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S c h a k e l s



Optiebeurs blijft overeind bij stormloop

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM, 18 JULI. De stormloop van particuliere beleggers op de optiebeurs heeft vanochtend niet geleid tot problemen. De optiebeurs verwacht wel een recordomzet aan contracten, maar de handel was vanochtend ,,beheerst''.

,,Het verloopt tot nu zonder vertragingen'', aldus adjunct-directeur A. van Griethuysen van de optiebeurs.

De optiebeurs had de afgelopen dagen een 'rampenplan' voorbereid en uitzendkrachten ingezet om de orderstroom, die door achterblijvende automatisering handmatig moet worden afgewikkeld, aan te kunnen. De fenomenale koersstijgingen op de effectenbeurs zorgden de afgelopen maanden ook voor een wassende stroom contracten op de optiebeurs die steeds meer waard werden. Vandaag was de laatste dag dat beleggers op de optiebeurs konden handelen in kooprechten op aandelen met de maand juli als afloopdatum. De beurs vreesde dat beleggers tot het laatste moment zouden wachten met het incasseren van hun winsten.

De aandelenkoersen op de effectenbeurs reageerden vanochtend en gistermiddag grillig op de drukke optiehandel. Gistermiddag zakten de aandelenkoersen in Amsterdam na de records van de afgelopen weken over een breed front. Vanochtend zette de neergang door, totdat rond het middaguur weer duidelijk herstel optrad. De graadmeter van de stemming op de effectenbeurs stond aan het begin van de middag een punt hoger op 954,6 punten.

Verantwoordelijk voor de koersdalingen was een ruim aanbod van professionele partijen op de optiebeurs. Zij bleken opeens te veel aandelen te hebben die zij de afgelopen weken al als zekerheid voor hun eigen verplichtingen tegenover optiebeleggers hadden gekocht.

,,Ik heb net nog een rondje over de vloer gelopen, maar iedereen heeft het goed in de hand'', aldus Van Griethuysen van de optiebeurs. ,,Gisteren was de handel hectischer dan vanochtend'', zo is zijn indruk.

Om twaalf uur stond het aantal verhandelde contracten op 315.000 stuks, en Van Griethyusen verwachtte dat het record van januari - 411.000 contracten - zeker verbeterd zou worden.

NRC Webpagina's
18 JULI 1997



Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)