U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   A C H T E R A F :
Hongerende tv-ploeg moet men nieuws toewerpen

GIJSBERT VAN ES
Het is niet uitgesloten dat er dezer dagen plotseling een cameraploeg op uw stoep staat. Het gezelschap betreedt uw woonkamer. Een vreemde meneer zegt 'goedemorgen, ik ben Paul', hij doet zijn jasje uit, loopt door naar uw keuken en begint de vaat weg te soppen.

Schrik niet, het is een lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Het zomerreces van het parlement duurt jaarlijks een week of tien. Veel Kamerleden besteden die tijd nuttig door op stage te gaan in de samenleving. Dat is al jaren zo. Maar deze zomer is anders dan andere zomers. De media hebben zich en masse op de parlementaire zomerstages gestort. Deze krant brengt sinds vorige week een serie stageverslagen. Drie Hilversumse redacties hebben intussen ook gejaagd op Kamerleden in het wild.

Gisteravond waren maar liefst twee Kamerleden in actie te zien. Agnes van Ardenne, tweede landbouw-woordvoerder voor het CDA, bezocht een gemengd bedrijf in gezelschap van een team van 2 Vandaag, als deel 1 van een serie. Mevrouw Van Ardenne kan wel wat publiciteit gebruiken, want zij heeft te leven in de schaduw van CDA's eerste landbouwman Van der Linden (ons René voor intimi - en dat is, schat hij zelf in, iedereen in Limburg en omstreken).

Een hongerende cameraploeg dient men nieuws toe te werpen, zo heeft iedere parlementariër op mediatraining geleerd. En dus stelde mevrouw Van Ardenne een ferme daad. Zij kondigde aan dat zij in het parlement nogmaals het mestinjectiesysteem aan de orde zal stellen. 2 Vandaag bracht het als een scoop. In NOVA is vanavond de stage van PvdA'er Mieke Sterk te zien. Ook daarin valt nieuws te verwachten. Althans, de televisieploeg die haar dezer dagen op haar stage volgde, hengelde ijverig naar een laatste waarschuwing aan het adres van een misstand naar keuze, zo hebben wij uit kringen van het lid vernomen.

Bij Paul Rosenmöller, fractieleider voor GroenLinks, viel gisteravond helaas net geen nieuws te halen. Hij was te gast in het zomerse NCRV-praatprogramma Het reces. Als onderdeel daarvan was een filmpje opgenomen van Rosenmöller die op stage was bij een thuiszorg-organisatie in de Utrechtse wijk Lombok. Een zieke, bejaarde vrouw zag hoe de parlementariër niet alleen haar afwas deed, ook slingerde hij de stofdoek over het sierporselein en lapte hij de ramen.

Aan tafel bij interviewer Sjors Fröhlich toonde Rosenmöller zich niet helemaal blij met het filmpje waarin hij zichzelf terugzag. Het was inderdaad in de vorm gegoten van Swiebertje en Saartje die de boel gingen doen bij de bedlegerige moeder van de burgemeester. Rosenmöller voelde dat haarfijn aan en corrigeerde het tuttige beeld door te hameren op de misstanden in de 'stopwatch-zorg' en diverse malen 'diep en diep respect' te betuigen voor 'die meiden'.

Paul Rosenmöller geldt in Den Haag als een groot talent: goed geinformeerd, verbaal begaafd, strategisch slim en ook nog een mooie jongen. GroenLinks heeft met Rosenmöller inderdaad een lijsttrekker in huis die de partij wel eens aan meer zetels zou kunnen helpen dan de armetierige vijf die ze nu bezet. In deze zomerse talkshow bleef Rosenmöller goed overeind met stevige oneliners van het soort dat elektronische media volgend jaar, in verkiezingstijd, moeiteloos kunnen opknippen tot diepgravende soundbits van vijf tien seconden.

Als belangrijkste ambitie voor de komende verkiezingsstrijd kondigde Rosenmöller aan een 'foutloze campagne' te willen voeren. Zijn eerste fout had hij gisteravond al kunnen maken. Presentator Sjors Fröhlich probeerde hem enkele malen ertoe te verleiden uitspraken te doen over de belabberde kwaliteit van de rest van de GroenLinks-fractie. Rosenmöller omzeilde de klippen met grote omzichtigheid, want kiezers houden immers niet van straatvechtende Kamerleden.

Overigens leek Rosenmöller het weinig van harte voor zijn collega's op te nemen. Zou het rommelen in de gelederen van GroenLinks, nu bijvoorbeeld de partijvoorzitter deze week in Vrij Nederland heeft gezegd dat alle Kamerleden moeten opkrassen behalve Paul Rosenmöller?

Waar zijn de cameraploegen en waar bevinden zich de stagelopende Kamerleden van GroenLinks. Erop af, met z'n allen!

NRC Webpagina's
18 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)