U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s




Philips trekt zich terug uit Grundig

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 18 JULI. Philips verkoopt voor een onbekende prijs een aandelenpakket van 26,6 procent in het Duitse elektronicaconcern Grundig aan de Londense investeringsbank Botts & Company. Philips houdt een belang in Grundig van vijf procent.

Dat is vanmorgen bekendgemaakt. De Britse investeringsbank zal ook het pakket van 52 procent overnemen dat Philips in 2004 voor 411 miljoen Duitse mark van de erfgenamen van oprichter Max Grundig moet kopen. Philips heeft besloten deze koopplicht niet langer te bestrijden. Philips handhaaft een belang van vijf procent omdat Grundig een belangrijke afnemer is van componenten.

De prijs die Botts betaalt voor de aandelen-Grundig wordt bepaald door ,,de realiseerbare toekomstige waarde'' daarvan. Dit bedrag is afhankelijk van de resultaten die Grundig in de toekomst behaalt. ,,Daarvoor zijn formules opgesteld'', aldus een woordvoerder. Philips wil geen bedrag noemen.

Het Britse Botts heeft ook het aandelenpakket van 16,4 procent verworven dat Philips voor 129 miljoen heeft moeten kopen van de Grundig erfgenamen en voor een onbekend bedrag had overgedaan aan een Duitse vermogensbeheerder. Daarmee verkrijgt Botts een potentieel belang in Grundig van in totaal 95 procent.

Botts heeft Grundig gekocht omdat het ,,waarde ziet in de onderneming''. ,,Grundig staat onder zware druk'', aldus een woordvoerder. ,,Maar wij geloven dat de problemen met een herstructurering kunnen worden opgelost.'' Hij acht het zeer onwaarschijnlijk dat Grundig via Botts in handen komt van een buitenlands bedrijf: ,,Als iemand belangstelling had gehad was Grundig allang verkocht.'' Botts wil nog bekijken of Grundig in de toekomst strategische allianties moet gaan sluiten op deelgebieden. Botts controleert ongeveer 12 investeringen, evenals de participatie in Grundig gedaan ten behoeve van rijke particulieren.

Door de aandelenverkoop wordt de afstand tussen Philips en Grundig verder vergroot. Begin dit jaar kondigde Philips aan zich voortaan op te zullen stellen als ,,passieve minderheidsaandeelhouder''. Het staat vanaf eind 1996 ook niet meer garant voor de verliezen van Grundig. Philips maakte vanmorgen ook bekend dat het Grundig in Duitsland voor de rechter zal dagen omdat het ten onrechte een verlies van 671 miljoen Duitse mark over 1996 moet bijpassen. Volgens Philips heeft Grundig over 1996 omvangrijke voorzieningen getroffen voor nieuw beleid die niet voor voor zijn rekening mogen komen.

Toen Philips in 1984 een belang nam in Grundig heeft het zich verplicht tot jaarlijkse dividendbetalingen aan de erfgenamen-Grundig. Omdat het belang van de Max Grundig Stichting (de erfgenamen) in Grundig is gereduceerd met 16,4 procent tot 52 procent zijn ook de dividendbetalingen gereduceerd van ruim 45 miljoen Duitse mark naar 34 miljoen mark.

NRC Webpagina's
18 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)