U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S c h a k e l s


Mir-site van de NASA

Laatste nieuws over
de Mir van de NASA


Ruimtestation Mir in grote problemen

Door onze correspondent FRANK WESTERMAN
MOSKOU, 17 JULI. Het licht aan boord van het door bijna-rampen achtervolgde Russische ruimtestation Mir is uitgevallen. Het schip tolt chaotisch om zijn as. Dat heeft de Russische vluchtleider Vladimir Solovjov vanmorgen in het controlecentrum Koroljov buiten Moskou verklaard. Communicatie met de aarde is alleen nog mogelijk vanuit de Sojoezcapsule, die aan het spacelab zit gekoppeld en waarmee de bemanning kan ontsnappen. Een noodevacuatie wordt echter ,,op dit moment nog niet overwogen''.

,,Vandaag hebben we te kampen met serieuze problemen. We zijn alle energie kwijt'', aldus Solovjov. Hij onderstreepte dat de ruimtevaarders (twee Russen en een Amerikaan) geen direct gevaar lopen en dat de energietoevoer tegen de avond weer normaal kan zijn. ,,Het is vooral een zeer onplezierige situatie.''

De oorzaak van de stroomuitval, waardoor alle elektrische systemen in de centrale module plat liggen, is volgens de vluchtleider een menselijke fout: een van de bemanningsleden heeft bij vergissing gisteravond om half twaalf een vitale kabel losgetrokken. Mir-commandant Vasili Tsiblijev meldde vanmorgen dat de temperatuur aan boord gestaag daalt en dat de bemanning zaklampen gebruikt bij een poging de schade te herstellen.

De stroomvoorziening in twee van de zes modules van de Mir was al uitgeschakeld, nadat het station op 25 juni in botsing was gekomen met een onbemand vrachtschip. Het besturingsmechanisme voor het richten van de zonnepanelen (gyroscoop) werkt niet meer, waardoor het station alleen nog energie krijgt als de zonnecellen ,,toevallig'' licht opvangen. Dit betekent dat de bemanning van Mir tijdens elke omloop om de aarde, die anderhalf uur duurt, drie kwartier in het donker zit. De accu's van het ruimtestation zijn inmiddels leeg. ,,De Mir kan het twee dagen zonder stroom uithouden'', zegt Solovjov.

Sinds de botsing eind juni cirkelt het elf jaar oude schip op gereduceerde kracht verder. De crisis aan boord verscherpte begin deze week toen bleek dat de Mir-gezagvoerder Tsiblijev wegens oververmoeidheid en stress last van zijn hart had gekregen. Een Russisch artsenteam verbood hem woensdag deel te nemen aan geplande herstelwerkzaamheden, die al twee keer waren uitgesteld, en nu, door de acute crisis met de stroomvoorziening, naar de achtergrond zijn verdrongen.

Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA verleent ,,alle mogelijke bijstand' om de verbinding met het stervende station in stand te houden. Amerikaanse relay-stations zijn ingeschakeld om het communicatiesignaal door te geven op de momenten dat de Mir zich buiten het bereik van de Russische stations bevindt.

NRC Webpagina's
17 JULI 1997



Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)