U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    S P O R T  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s



Oetsjakov na woeste sprint gedeklasseerd

Door een onzer redacteuren
PERPIGNAN, 17 JULI. Frankrijk vierde gisteren in Perpignan zijn derde ritwinnaar in de Tour de France. Laurent Desbiens werd in de elfde etappe in een sprint trois gehinderd door zijn medevluchter Sergei Oetsjakov. De Oekraïener zou volgens de jury van zijn lijn zijn afgeweken, toen Desbiens hem langs de dranghekken wilde inhalen. De Italiaan Carlo Finco steeg van de derde naar de tweede plaats. De Fransman Frédéric Moncassin won de sprint van het peloton.

In de korte etappe van Andorra naar Perpignan reden de coureurs van de Pyreneeën naar de Middellandse Zee. Het peloton had de twee zware bergetappes nog in de benen. De klassementsrijders hielden zich schuil in de grote groep. Voor het oog van duizenden, voornamelijk Nederlandse vakantiegangers werden een paar vluchtpogingen in de kiem gesmoord. Op circa vijftien kilometer van de finish ontstond een kopgroep met het genoemde drietal. Desbiens deed op het laatst het minste kopwerk en werd het meest beloond.

Na de diskwalificatie van de Duitser Erik Zabel in Marennes heeft de jury opnieuw een belangrijk stempel gedrukt op de einduitslag. In de perszaal werd de Franse organisatie chauvinisme verweten. Na het terugdraaien van de televisiebeelden bleek Oetsjakov inderdaad onreglementair te hebben gehandeld, hoewel de renner van Polti een andere mening was toegedaan. ,,Mijn lichaam bewoog, maar mijn fiets reed in een rechte lijn naar de finish'', sprak de teleurgestelde Oetsjakov na het afdraaien van de videoband.

Na ritzeges in de Tour en de Vuelta en een dubbele zege in de Giro werd hem een vijfde overwinning in een grote rittenkoers ontnomen. Oetsjakov werd opvallend genoeg niet gesteund door zijn Italiaanse ploegleider Gianluigi Stanga, die voor de Franse televisie een eerste reactie gaf. ,,Het is een terechte beslissing, maar de jury handelt te arbitrair. Elke sprint zou met dezelfde bril moeten worden bekeken'', aldus Stanga.

Desbiens ging vanzelfsprekend akkoord met de beslissing van de jury. De 27-jarige renner van Cofidis stak uit protest zijn hand op, nadat Oetsjakov hem uit balans had gebracht. Het gebaar werd gehonoreerd en Desbiens behaalde de belangrijkste overwinning in zijn wisselvallige loopbaan. Hij won een etappe in de Midi Libre en hij won het eindklassement in de Vierdaagse van Duinkerken. In dezelfde Belgische rittenkoers werd hij vorig jaar betrapt op doping. Hij had een spierversterkend middel ingenomen en werd door zijn sponsor Gan op staande voet ontslagen.

Dit seizoen rijdt Desbiens voor de veelgeplaagde Cofidis-formatie van Cyrille Guimard. De nieuwe wielersponsor ondervond de laatste maanden veel tegenslagen met drie dure aankopen. De Amerikaan Lance Armstrong herstelt van kanker. De Italiaan Maurizio Fondriest heeft nog steeds last van een zware rugblessure. En de Zwitser Tony Rominger moest de Tour verlaten met een gebroken sleutelbeen. ,,Daarom draag ik de zege op aan mijn ploeg'', sprak Desbiens na zijn veelbesproken ritzege.

NRC Webpagina's
17 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)