U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Once Around

DANA LINSSEN
Het enige dat de familie Belle zonder kibbelen volbrengt, is af en toe een extra rondje om het miniscule verkeerspleintje voor hun deur. Als in een op hol geslagen carrousel scheuren ze er met hun veel te grote auto omheen. Zo draaien ze ook om elkaar: de vader om zijn dochters, de een ongelukkig getrouwd en de ander aan de verkeerde man verslingerd, en de dochters om elkaar. Hun zwijgzame moeder (Gena Rowlands) is de spil van al hun bemoeizucht.

De van origine Zweedse filmmaker Lasse Hallström maakt voornamelijk films waarin het familieleven centraal staat. Nu eens absurdistisch (What's eating Gilbert Grape, 1993), dan weer sentimenteel (Something tot Talk About, 1995), of ronduit verheerlijkend zoals in Once Around (1991). Want hoewel in de familie Belle iedereen zich met elkaar bemoeit, zijn het toch vooral 'goede' bedoelingen waarmee ze elkaar het leven zuur maken.

Hun vernietigende kritiek wordt met een knuffel hier en daar weer gladgestreken. En wie verdrietig is mag bij z'n ouders in bed slapen. Even knus is het camerawerk van de Nederlander Theo van de Sande, die elk beeld in hetzelfde zachtgele licht gevangen houdt.

Naast Rowlands had Hallström in zijn Amerikaanse debuut de beschikking over een handvol sterren, zoals Danny Aiello als de sentimentele pater familias, Holly Hunter als de latent hysterische dochter en Richard Dreyfuss als haar net iets te joviale verloofde. Hij maakt háár weliswaar gelukkig maar 'de familie kapot' met zijn grote bossen bloemen, banale grappen en vlotte babbel.

Oftewel hij verstoort hun zorgvuldig gecultiveerde schijn van gezelligheid. Vader verontwaardigd, dochter boos de deur uit, even lijkt er zich een klein melodrama te ontspinnen.

Dat had wel wat scherper mogen worden aangezet. Nu laat Hallström zijn acteurs zwabberen en schmieren en haalt daarmee zijn eigen familie-idylle flink onderuit. Want als na enkele fikse ruzies en een hartaanval iedereen weer met elkaar verzoend is, ben je vooral blij dat je geen deel uitmaakt van deze familie.

Once Around (Lasse Hallström, 1991, VS). BRTN1, 23.15-1.04u.

NRC Webpagina's
17 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)