U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij


Van Aartsen laakt Europees landbouwplan

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 17 JULI. Minister Van Aartsen (Landbouw) vindt de jongste plannen van Europees Landbouwcommissaris Fischler, die het Europese landbouwbeleid drastisch wil hervormen, in de huidige vorm onaanvaardbaar.

De Europese Commissie presenteerde gisteren de 'Agenda 2000' waarin ze aangeeft dat Polen, Tsjechië, Hongarije, Estland en Slovenië spoedig tot de Unie mogen toetreden. Om de kosten van de uitbreiding in de hand te houden worden vooral hervormingen voorgesteld voor het Europese landbouwbeleid dat 50 procent van de begroting van de EU beslaat.

Landbouwcommissaris Fischler wil de garantieprijzen voor zuivel, graan en vlees vanaf het jaar 2000 met respectievelijk tien, twintig en dertig procent verlagen. Ter compensatie zou de inkomenssteun voor de boeren worden verhoogd. Voor de rundveehouders zal die compensatie niet meer per liter melk maar per koe gegeven moeten worden.

,,We hebben geen alternatief. De internationale vraag naar landbouwproducten neemt toe. Het zou zonde zijn als Europa niet mee profiteerde. Met kunstmatig hoge prijzen prijst de EU zichzelf uit de markt'', aldus Fischler gisteren in Straatsburg.

Minister Van Aartsen noemt de plannen van de Europese Commissie ,,niet meer dan een eerste schot waar nog veel aan moet worden bijgeschaafd.'' De minister verwacht dat de voornemens van de commissie het begin zijn van een lange strijd. Van Aartsen zal vooral pleiten voor extra steun voor de melkveehouders, die er door de plannen van de Commissie sterk op achteruit zouden gaan. De minister is het met de Commissie eens dat de hervormingen noodzakelijk zijn om uitbreiding van de Europese Unie te financieren.

Het is de verwachting dat ook andere Europse lidstaten kritiek zullen uiten op de voorstellen van de Europese Commissie. De Franse boeren hebben bijvoorbeeld al woedend gereageerd op de voorgenomen hervormingen. ,,Uiteindelijk zal het er wel anders uit komen te zien'', aldus minister Van Aartsen.

De Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) vindt het ,,noodzakelijk'' dat de plannen voor de ingrijpende hervorming worden bijgesteld. ,,De inkomenspositie van akkerbouwers, rund- en melkveehouders zal aanzienlijk verslechteren als de plannen van de commissie worden gerealiseerd'', aldus LTO.

De Nederlandse concurrentiepositie in de melkveehouderij wordt volgens de organisatie verstoord ten opzichte van andere landen als niet langer per liter melk maar koe wordt betaald. Nederland beschikt over koeien die veel melk produceren.

Het is volgens LTO ,,onjuist'' dat de land- en tuinbouw als enige beroepsgroep in de Europese Unie de financiële lasten moet dragen van de uitbreiding van de Europese Unie.

De Productschappen voor Vee, Vlees en Eieren maken zich ,,grote zorgen'' over de voorstellen van Brussel. Voorzitter R. Tazelaar van de productschappen houdt er ernstig rekening mee dat het aantal arbeidsplaatsen in de rundvleessector verder zal afnemen.

,,Hier valt dan niet aan te ontkomen'', aldus Tazelaar. Hij verwacht dat de Nederlandse overheid alles in het werk zal stellen om de ,,donkere wolken'' boven de rundvleessector af te wenden.

NRC Webpagina's
17 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)