U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S c h a k e l s



Spanje rouwt op begrafenis Blanco

Door onze correspondent STEVEN ADOLF
MADRID, 14 JULI. In Spanje is vanmorgen massaal gehoor gegeven aan de oproep van de vakbonden voor een tien minuten durende werkonderbreking, na de moord op de Baskische politicus Miguel Angel Blanco Garrido door de ETA.

Vanmorgen is Miguel Blanco in zijn woonplaats Ermua begraven, in aanwezigheid van de Spaanse premier José Maria Aznar en kroonprins Felipe. Het donderdag ontvoerde, 29-jarige raadslid van de conservatieve Partido Popular uit het Baskische stadje Ermua werd zaterdagmiddag door het hoofd geschoten. De man overleed in de vroege ochtend van zondag aan zijn verwondingen. De Baskisch-nationalistische terreurbeweging ETA pleegde de moordaanslag nadat de Spaanse regering had geweigerd op haar eisen in te gaan om alle 500 ETA-gevangenen over te brengen naar gevangenissen in Baskenland. De ETA bleek daarmee ongevoelig voor de massale protesten die de afgelopen dagen in heel Spanje en Baskenland werden georganiseerd. De moord leidde gisteren en vandaag opnieuw tot massale en ongekend felle protesten.

Het lichaam van Blanco werd zaterdagmiddag rond vijf uur, een uur na het verstrijken van het ultimatum dat ETA had gesteld, aangetroffen in de velden rond de Baskische stad Lasarte. Blanco bleek met zijn handen op de rug gebonden tweemaal in het achterhoofd te zijn geschoten. Het zwaargewonde raadslid van de conservatieve Partido Popular werd met spoed naar een ziekenhuis in San Sebastián vervoerd, waar hij om half vijf 's ochtends overleed zonder bij bewustzijn te zijn geweest.

Het nieuws van de aanslag leidde zaterdagmiddag opnieuw tot heftige taferelen. In Ermua reageerden de duizenden inwoners die voor het stadhuis het nieuws afwachtten over hun raadslid met verbijstering. Velen konden hun tranen niet bedwingen, anderen hieven woedende spreekkoren aan tegen de ETA. De massale protestmarsen en bijeenkomsten waarbij deelnemers huilend, klappend en leuzen scanderend in heel Spanje hun woede lieten blijken, gingen zaterdag en gisteren in vrijwel alle grote steden onverminderd door. In het Noord-Spaanse Pamplona werden de festiviteiten van San Fermín vierentwintig uur stopgezet na de aanslag. In de stad kwam het tot vechtpartijen tussen een groepje radicale ETA-jongeren en omstanders. In Ermua werd gisteren het lichaam van Miguel Angel Blanco opgebaard in een speciaal ingerichte rouwkapel in het stadhuis. Op het balkon verschenen de huilende vader, moeder, zuster en vriendin om langdurige steunbetuigingen in ontvangst te nemen. De hele nacht en ochtend trokken duizenden belangstellenden langs de baar.

In de vele marsen en bijeenkomsten in Spanje werd behalve de van de ETA ook de politieke tak van de beweging, Herri Batasuna (HB), voor moordenaarsbende uitgemaakt. In Bilbao moest het partijkantoor van HB, dat in Baskenland nog altijd rond vijftien procent van de stemmen weet te halen, door de politie beschermd worden tegen een woedende groep demonstranten. De partij heeft in een eerste verklaring na de moord geprotesteerd dat zij het slachtoffer is van ,,criminalisering van het Baskische onafhankelijkheidsstreven''.

Voor het eerst sinds langere tijd wisten de democratische partijen in Baskenland, verenigd in de zogenaamde ,,Mesa de Ajuria Enea'', gisteren overeenstemming te bereiken over een gemeenschappelijke verklaring tegen het ETA-geweld. De afgelopen maanden waren de verhoudingen sterk verslechterd. Aanleiding vormde de eis van de de leidende Baskisch-nationalistische partij PNV om gevangen ETA-terroristen naar gevangenissen in Baskenland te halen - dezelfde eis die de ETA stelde als voorwaarde voor de vrijlating van Blanco. In een slotverklaring van het overleg van gisteren veroordeelde de Baskische regio-president José Antonio Ardanza namens de democratische partijen in felle bewoordingen de rol van Herri Batasuna en stelde hen rechtstreeks verantwoordelijk voor de moord van afgelopen weekeinde. Premier Aznar prees vanochtend de nieuwe politieke eenheid.

NRC Webpagina's
14 JULI 1997



Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)