U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    S P O R T  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s



Ajax neemt voorschot op eenwording van Europa

Door onze redacteur ERIK OUDSHOORN
ALPHEN A/D RIJN, 14 JULI. Shota Arveladze wordt achterna gezeten door een opgewonden Turks sprekende man. De Georgische aanwinst van Ajax begrijpt de dreigende boodschap want hij heeft de afgelopen jaren bij Trabzonspor gevoetbald. Dani heeft van een jonge aanbidster een reusachtige rode roos gekregen en wordt voor de spelersbus opgehouden door een groep joelende meisjes. Tot de chauffeur hem met zijn claxon naar binnen maant. Ajax is zijn jaarlijkse toernee door het land begonnen en zal dat weten ook.

In Alphen aan de Rijn is zaterdag een compleet volksfeest losgebarsten als de onttroonde kampioenen hun eerste oefenwedstrijd van het nieuwe seizoen spelen tegen de plaatselijke trots ARC. Rond het hoofdveld hebben zich zo'n achtduizend belangstellenden verzameld die nieuwsgierig zijn naar de tien aankopen. Niet allemaal komen ze in actie. Tom Sier is ziek, Froylan Ledezma tobt met z'n enkel en Gerald Sibon heeft een knieblessure. Daarnaast ontbreken van de oude garde Ronald de Boer (deze week terug in de selectie na een knieoperatie), Frank de Boer (enkel), Litmanen (enkel), Marcio Santos (verhuurd aan Atletico Mineiros) en Blind (familieomstandigheden).

Er blijven echter genoeg namen over om naar uit te kijken. Zo wordt in de eerste helft tegen ARC het centrale verdedigingsduo gevormd door een Pool en een Nigeriaan: Andrzej Rudy (op de plek van Blind) en Sunday Oliseh op de plaats van Richard Witschge, die in de tweede helft weer als linkshalf in het veld kwam. Rudy wordt door Olsen omschreven als een ,,stabilisator'' achterin. Rustig speelt hij inderdaad de bal rond, zonder veel risico's te nemen. Qua uiterlijk heeft Rudy zelfs wel wat weg van de vroegere international Morten Olsen. Oliseh is echter de openbaring van de middag. De Nigeriaan heeft een geweldige demarrage in de benen, passeert soms over de lengte van het veld twee, drie tegenstanders of ze er niet staan en knalt een paar keer met een verwoestend schot op doel. Tactisch oogt het allemaal wat minder slim bij Oliseh, want bij elke rush zorgt hij voor een gevaarlijke situatie achterin als er balverlies wordt geleden. Al valt dat tegen ARC wel mee natuurlijk. Spelers als Ronald de Boer ergeren zich nog aan de onbezonnen acties van Oliseh (,,Hij moet wat minder met de bal lopen''), maar het lijkt een kwestie van bijschaven om hem gedoseerd te laten opkomen.

Minder spectaculair oogt het debuut van Shota Arveladze, die op de tribune al snel 'Mr. Bean' wordt genoemd wegens zijn gelijkenis met de Engelse komiek. Als diepste spits beperkt hij zich vooral tot het kaatsen van de bal met een medespeler. Een voorzet van Hoekstra kopt Arveladze wel hard in het net. Kennelijk probeert de Georgiër zijn talenten nog verborgen te houden. Op de eerste trainingen heeft hij vorige week bij zijn medespelers wel een verpletterende indruk gemaakt. Hij schijnt in de kleine ruimte, die Ajax altijd opzoekt, juist heel sterk aan de bal te zijn. ,,Maar ik vond het vandaag te benauwd om me al in de eerste wedstrijd erg druk te maken'', zegt hij na afloop in gebroken Engels.

Dani en Hoekstra trekken zich weinig aan van het warme weer. Zij etaleren mooie staaltjes hogeschoolvoetbal, al moet alles natuurlijk in z'n juiste proporties worden gezien, want de hoofdklasser zaterdag-amateur komt nauwelijks over de middenlijn. Hoekstra scoort twee keer, Dani eenmaal uit een strafschop. Ajax speelt dit seizoen net als PSV met vaste rugnummers en namen op de rug. Sibon weet zich verzekerd van 9, Dani heeft 14 en Hoekstra opereert opvallend genoeg met nummer 22. Terwijl nummer 11 voor een linksbuiten toch het magische getal is. zijn. De rugnummers voor dit seizoen waren door Morten Olsen vorige week op een bord geschreven. ,,Ik weet niet wat dit voor mij betekent'', aldus Hoekstra die er enkele weken geleden allerminst rouwig om was dat Marc Overmars naar Arsenal vertrok. ,,Maar als ik straks geen basisspeler ben, zou het kunnen betekenen dat Olsen toch een andere speelwijze in zijn hoofd heeft dan Ajax gewend is (de trainer heeft dit steeds ontkend, red.). Voorlopig probeer ik vooral fit te blijven na die knieoperatie. Een pees boven het gewricht kan nog wel een jaar pijn blijven doen.''

Wie speelt er dit seizoen dan wel met nummer 11 bij Ajax? In de tweede helft laat hij bij vlagen zien dat hij nog steeds een voetballer is waar het publiek voor naar het stadion komt: Michael Laudrup. Ook blijkt dat hij geen flankspeler is, maar een stilist die met een splijtende pass een ploeggenoot vrij voor het doel zet. Zoals zaterdag de wat schuchtere debutant 'Benni' McCarthy. Olsen: ,,Iedereen heeft zo zijn opvattingen over voetbal. Ik vind dat Laudrup op twee, drie verschillende posities in het Ajax-systeem inzetbaar is. Ik ben overigens niet bij Ajax gekomen om mijn stempel op het elftal te drukken. Ik wil het team alleen goed laten functioneren.''

Als Hoekstra (2x), Arveladze, Melchiot (rugnummer 19, Tobiasen heeft 2), Dani en Witschge ARC met 6-0 op de knieën hebben gekregen, en arbiter Jol het duel heeft beëindigd, stormen duizenden toeschouwers het veld op. De spelers doen al geen moeite meer het vege lijf te redden en geven zich over aan de hongerige handtekeningenjagers. Zonder dat Ajax al zijn troeven heeft ingezet is het zelfs na deze onbeduidende oefenwedstrijd niet te gewaagd te voorspellen dat de Amsterdamse ploeg genoeg kwaliteit in de gelederen heeft om dit seizoen weer een attractie te worden.

Al kan dat mogelijk gebeuren met een groot aantal buitenlanders. Olsen vindt echter dat een vreemdelingenlegioen wel past in deze tijd. Hij is niet bevreesd voor een negatieve reactie van het publiek. ,,Dertig jaar geleden was Ajax alleen voor de Amsterdammers. De volgende stappen waren dat er twee en drie buitenlanders werden toegestaan. Nu leven we in een tijd dat er gewerkt wordt aan de eenwording van Europa. Ajax moet herkenbaar zijn door de speelwijze en het feit dat spelers met hun hart spelen en daarom voor deze club hebben gekozen. Als dat goed zit, maakt het niet uit of het elftal uit Nederlanders of buitenlanders bestaat.''

NRC Webpagina's
14 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)