U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   A C H T E R A F :
'Nee, 9 is leuk, 4 is niks'

GIJSBERT VAN ES
Wij zijn thuis een beetje tuttig met televisie. Kinderen horen niet voor de buis te hangen. Hup, doe uit dat ding, ga toch duploën, legoën, knexën, minilocoën, junior-scrabblen of lekker buiten skeeleren!

Tot voor kort hadden we het televisieregime stevig in de hand. Naast de sprookjes van Moeder de Gans vertelden wij over de Televisie die het alleen maar doet tussen kwart over zes en tien voor zeven 's avonds: Sesamstraat, Jeugdjournaal, Het Klokhuis - een al jarenlang zeer knap gemaakte reeks programma's waarmee de doelgroep in ons huis rijkelijk was bediend, zo regisseerden wij.

Frits Abrahams, de magister van deze plek, legde op Sinterklaasdag vorig jaar een bommetje onder ons private mediabestel. ,,Sommige ouders willen hun kinderen voorschrijven naar welke programma's ze moeten kijken. Als je zulke ouders hebt, berg je dan. Dat wordt een moeilijke jeugd met (...) elke dag het Jeugdjournaal en Het Klokhuis.''

Twijfel sloeg toe. Zijn we te bevoogdend? Veel gelegenheid voor navelstaren was er niet. Nieuwe invloeden van buitenaf forceerden een dijkdoorbraak in het kinderkijkgedrag: toegenomen 'knoppen-geletterdheid', met name in de omgang met de afstandsbediening, aangevuld met praktische kennis die was opgedaan op het schoolplein en bij logeerpartijen, deden een orkaan van tekenfilms losbarsten waarin kwijlende monsters door het luchtruim schoten.

Acuut handelen was geboden. De huisfilmkeuring besloot: vooruit dan, een staartje Walt Disney 'op 9' (BRTN2) na het verantwoorde blok. En nooit 's ochtends, ook niet in het weekeinde, als half kleuterend Nederland aan de instant-buisvoeding schijnt te worden gelegd terwijl het zelfontplooide ouderpaar de kater van drukke werkweken ligt weg te slapen.

Gisterochtend had ik de wekker op 06.55 uur gezet voor een participerend onderzoekje. Want er bleef iets knagen. Missen wij iets aan die naar verluidt zo onderhoudende weekend-programmering voor kinderen in pyjama?

RTL4 barstte om zeven uur los met de Telekids Cartoon Express: een trits tekenfilms die aan elkaar werd gepraat door een fijn gescreend bakvisje dat om onduidelijke redenen was uitgezonden naar de Keyes van Florida. Ik dreigde al snel weer in te dutten bij een tergend slappe comic over een mus en een uil. In het volgende filmpje stond een uit Franse studio's ontsproten baby centraal die een heldenrol vervulde in een babystadje. Het filmpje stond stijf van de grappen die voor kinderen onbegrijpelijk waren, omdat ze zonder uitzondering waren ontleend aan het idioom van volwassenen. De schurk heette Baby Capone. Er was een lied met de titel Marketing Blues: 'Als straks de Beurs gaat zakken/ Zit ik weer bij de pakken'.

Nadat ik in eenzaamheid een half uur van dit soort gereutel had mogen aanzien, kreeg ik gezelschap van respondent 1 uit dit mini-onderzoek. Hij (net 5 jaar) leverde meteen belangrijk materiaal voor het eindrapport. Hij keek tien seconden, greep de afstandsbediening en zapte naar kanaal 9 (BRTN2): Kindernet. Respondent 2, tevens controlegroep, betrad de woonkamer tegen achten. Ik nam de proef op de som en zapte naar RTL4. Zij (bijna 7 jaar) protesteerde direct. 'Nee, 9 is leuk, 4 is niks.'

De tijd tussen acht en half tien vulde zich met Sinbad, Wikkie, Bassie, Adriaan en Alfred Jodocus Kwak. Af en toe moesten we wel een beetje lachen, maar overigens waren wij meer drie konijnen die staarden in de koplampen.

Tegen half tien zapte ik naar het veelgeprezen Villa Achterwerk van de VPRO. Het protest klonk luid, zoals verwacht. 'Nee, filmpjes kijken!' We vielen middenin een commedia dell'arte-achtige slapstick van twee zotten, Hamm en Hoppa, die gingen picknicken. Wat een schoonheid! Geestig, met vaart opgebouwd, dichterlijk gefilmd met veel tegen- en strijklicht. We schaterden het uit, voor het eerst op deze pre fab-ochtend.

Na Hamm en Hoppa volgde de Stinkie en Boudewijn Show, een poppenserie die is gemixt met opnamen van echte beesten. We raakten volop in gesprek over mannetjes- en vrouwtjesleeuwen en andere nuttige observaties uit het dierenrijk. Ook dat was voor het eerst die ochtend; de tekenfilmterreur hadden we zwijgend ondergaan.

Ik wist genoeg. Over Telekids en Kindernet kunnen we kort zijn. Maar wat doen we volgende week met Hamm en Hoppa? Nader onderzoek is gewenst.

NRC Webpagina's
14 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)