U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s




DuPont koopt onderdelen van Britse ICI

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 14 JULI. Amerika's grootste chemieconcern, DuPont, koopt voor drie miljard dollar een aantal activiteiten van de Britse branchegenoot ICI. Daardoor komt onder meer ICI's polyesterfabriek in de Rotterdamse Botlek in handen van de Amerikanen, zo is vanmorgen bekendgemaakt.

De activiteiten die DuPont overneemt van Imperial Chemical Industries betreffen de productie van witte pigment buiten Noord-Amerika en de mondiale productie van polyester. De transactie heeft geen gevolgen voor de 150 mensen die op de betrokken fabriek in Rotterdam werken, aldus een woordvoerster van het concern.

DuPont is al marktleider in de wereld op het gebied van wit pigment (tioxyde). Wit pigment wordt gebruikt om kleur en helderheid te verschaffen en om ondoorzichtheid te bevorderen in verf, kunststoffen en papier. Bij de polyesteractiviteiten gaat het om de ontwikkeling en productie van tereftaalzuur (TPA) voor halffabrikaten, om polyesterfilm en om polyetheentereftalaat (PET) voor polyesterharsen.

Met de acquisitie van de TPA-technologie maakt DuPont de portefeuille van polyester-technologieën compleet. Daarmee versterkt het chemie- en energiebedrijf de marktpositie op het gebied van vezels, films, harsen en halffabrikaten aanzienlijk. De overgenomen ICI-delen zullen de komende twee jaar groeien naar een omzet van 3,5 miljard dollar. Ongeveer 6400 medewerkers van ICI zullen overgaan naar DuPont. De overname moet in maart 1998 rond zijn. Du Pont betaalt de acquisitie uit de kasstroom en kortlopende leningen. Naar verwachting zullen de aangekochte activiteiten een belangrijke bijdrage leveren aan de winst, mits kostenreducties worden doorgevoerd en de mondiale vraag aantrekt. Ook moeten nieuwe technologieën die DuPont de afgelopen vijf jaar heeft ontwikkeld worden gecommercialiseerd. De polyesterindustrie is een van de snelst groeiende kunststofsectoren in de wereld. Op dit moment is de markt 30 miljard dollar groot. Er is een groei van 7 procent per jaar. De door DuPont verworven polyesterproductie heeft voornamelijk plaats in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Japan, Taiwan, Pakistan en Nederland. De fabrieken voor witte pigment bevinden zich in Frankrijk, Italië, Spanje, Groot-Brittannië, Zuid-Afrika en Maleisië. De aankoop ervan versterkt de positie van DuPont in Europa en in Azië. Het concern verwacht met de vergroting van zijn productiecapaciteit zijn mondiale klantenbestand beter van dienst te kunnen zijn.

NRC Webpagina's
14 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)