` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Begrotingstekort Duitsland beperkt tot drie procent
BONN, 12 JULI. De Duitse regering rekent dit jaar op een overheidstekort van 3,0 procent van het bruto binnenlands produkt van 3.660 miljard mark. Volgend jaar zal het tekort minder dan 3 procent bedragen. Daarmee voldoet Duitsland aan de norm voor toetreding tot de Economische en Monetaire Unie in 1999. ,,We hebben scherp gerekend, maar we komen uit op een tekort van 3,0'', zei een tevreden minister Theo Waigel (CSU) van Financiën gistermiddag tijdens een persconferentie in Bonn. Na afloop van het kabinetsberaad presenteerde hij een aanvullende begroting voor 1997, een ontwerpbegroting voor 1998 en een meerjarenplan tot 2001. Het kabinet heeft de voorstellen eenstemmig goedgekeurd.

'Afspraken EU over werkgelegenheid'
ROTTERDAM, 12 JULI. De landen van de Europese Unie moeten onderling concrete afspraken maken over bevordering van werkgelegenheid, loonmatiging en modernisering van de sociale zekerheid. Dit stelt de directeur-generaal van het ministerie van Sociale Zaken, H. Borstlap, vandaag in een artikel in NRC Handelsblad. Volgens hem komen deze zaken dit najaar op de speciale Europese werkgelegenheidstop in Luxemburg aan de orde. Borstlap vindt dat Europa een streefcijfer moet afspreken over de verhouding tussen werkenden en niet-werkenden. De drie best presterende landen op dit gebied zouden als voorbeeld voor de andere landen moeten dienen. In de Europese Unie zou dan afgesproken moeten worden binnen hoeveel tijd en met welke afwijkingsmarge andere landen hetzelfde niveau bereikt moeten hebben.

Blijlevens wint in Tour door kopstoot
MARENNES, 12 JULI. Jeroen Blijlevens heeft gisteren de zesde etappe van de Tour de France gewonnen. De Nederlandse sprinter was in Marennes aanvankelijk als tweede geëindigd. Na het terugdraaien van de videobeelden werd de Duitse winnaar Erik Zabel door de jury van de Tour bestraft voor onreglementair gedrag. Hij zou tijdens de sprint een kopstoot hebben uitgedeeld aan de Australiër Robbie McEwen.

Aanslag Belfast: vijf soldaten en agenten gewond
BELFAST, 12 JULI. Bij een aanslag in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast zijn vannacht drie Britse soldaten en twee politiemensen gewond geraakt. De aanslag had plaats in de katholieke wijk Ardoyne in het noorden van de stad. Volgens bewoners schoten gewapende mannen vanuit een auto op de agenten en soldaten. De aanslag, waarvoor nog niemand zich verantwoordelijk heeft verklaard, kwam een dag nadat protestantse organisaties enkele omstreden Oranjemarsen die voor vandaag gepland stonden hadden afgelast. De organisaties besloten daartoe uit angst voor ongeregeldheden, nadat een Oranjemars van afgelopen zondag tot ernstige rellen had geleid.

CID-officier uit functie gezet
DEN HAAG, 12 JULI. Minister Sorgdrager (Justitie) heeft de Haagse CID-officier van justitie mr. C. van der Voort uit zijn functie gezet. Van der Voort heeft volgens de minister ,,onjuist gehandeld'' door twee informantendossiers in de zogenoemde Leidse balpenzaak te vernietigen. Tevens is de officier afgehaald van het onderzoek naar de betrokkenheid van de Surinaamse oud-legerleider Bouterse bij cocaïnehandel.

Concurrenten vrachtvervoer NS
ROTTERDAM, 12 JULI. Het vrachtvervoer van de NS krijgt drie concurrenten op het Nederlandse spoor. Short Lines uit Rotterdam, de Bentheimer Eisenbahn en de Utrechtse afvaltransportcombinatie ACTS zijn door het ministerie van Verkeer en Waterstaat als spoorwegbedrijven erkend.

'Hutu's massaal afgeslacht'
NEW YORK, 12 JULI. Volgens een rapport van de VN zijn Rwandese Hutu-vluchtelingen in Congo, het voormalige Zaïre, massaal en systematisch afgeslacht door militairen van de verdreven president Mobutu en later eveneens door eenheden van de huidige president Kabila en zijn Tutsi-bondgenoten.

Studentenstop
DEN HAAG, 12 JULI. Hogescholen en universiteiten mogen vanaf 1999 studenten op grond van werk- of onderzoekservaring een plaats toewijzen voor een studie waarvoor een studentenstop geldt. Dit staat in een wetsvoorstel van minister Ritzen (Onderwijs). Het kabinet heeft nog niet besloten hoeveel plaatsen op deze manier kunnen worden toegewezen.

NRC Webpagina's
12 JULI 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)