U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Hard Target

HANS MOLL
Hard target begint met een beklemmende metafoor van ziekte en dood. We zien een man op de vlucht voor zijn belagers. Hij probeert gehelmde mannen op motoren en auto's die dreigend naderen, voor te blijven. De Dood heeft hem ziektes in vele gedaanten gestuurd, maar hij blijft hopen op een uitweg. Het mag niet baten.

De Dood haalt de moegestreden, terminaal zieke mens moeiteloos in. De zeis vervangen door stalen pijlen. Dan blijkt dat de Dood en zijn helpers ook mensen zijn, zij het van het slechtste soort. Het zijn jagers die everzwijn en edelhert hebben ingeruild voor menselijke prooien. Bij voorkeur moeten deze prooien geschoold zijn in het doden van medemensen, zoals oud- soldaten en -politieagenten die aan lager wal zijn geraakt én geen nabestaanden meer hebben. In Hard Target heeft de Dood een verkeerd slachtoffer gekozen. De vader van een betrekkelijk naïeve jonge vrouw die het grote geluk heeft tegen Jean Claude van Damme aan te lopen.

Kenners weten dat Van Damme de Dood al eens eerder heeft verslagen. In de film Kickboxer verslaat hij de Dood in de gedaante van een vleesgeworden Aziatische nachtmerrie. In deze film ziet hij zich echter niet tegen één Apocalyptische ruiter geplaatst, maar tegenover velen. De Dood ontpopt zich als een Beëlzebub met een Zuid-Afrikaanse beul en gehelmde demonen aan zijn zijde. Natuurlijk weten we dat Dood en de duivel geen schijn van kans hebben tegen Van Damme. Van Damme speelt de echte Mens en in dit genre films is het schier onmogelijk de Mens in het stof te doen bijten. Wat Van Damme op een lijn zet met de Dood is extreme onverstoordheid. Er mag een oog wat worden toegeknepen, er kan de schijn van een glimlach om de mondhoeken spelen, de grondhouding van Mens en Dood is rust. Bloed, lage moorden, martelingen, een kermende geliefde, Van Damme verblikt of verbloost niet. De Dood verliest pas als hij deze stoïcijnse houding aflegt en tijdens zijn jacht woedend wordt.

In een Chinees nieuwjaar van knallen en vonkenregens gaat de Dood ten onder. De Mens is onsterfelijk, lang leve Van Damme. Men zou hem alleen een waardiger medestander wensen dan het Domme Tutje aan zijn zijde.

Hard Target (John Woo, 1988, VS). BBC1, 23.00-0.30u.

NRC Webpagina's
12 EN 13 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)