U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s




Videotex wil over twee jaar naar de beurs

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 12 JULI. Videotex Nederland wil over twee jaar naar de beurs. Dat zegt directeur M. Meijer van Videotex, een dochteronderneming van Koninklijke PTT Nederland (KPN) waartoe de Internetaanbieders Planet Internet en Videotex/World Access behoren.

,,Een beursgang is voor ons interessant om onze internationale expansie te realiseren'', aldus Meijer. ,,Wij hebben daarom laten toetsen of wij in 1999 beurswaardig zijn. Dat is het geval. Zelfs een noteringen in Londen en New York kunnen voor ons interessant zijn.'' Volgens aandeelhouder KPN (53 procent) is een beursgang ,,een van de opties van een groeiscenario'' voor Videotex. KPN-dochter PTT Telecom is toeleverancier voor Internet-aanbieders en wil zijn telefoonabonnees vanaf dit najaar een electronische postbus bieden.

Videotex, met ruim honderdduizend betalende Internet-abonnees leider op de Nederlandse markt, is begin dit jaar ontstaan uit de samenvoeging van Internet-aanbieders Videotex/World Access en Planet Internet. Videotex is een houdstermaatschappij geworden waar naast de beide Internet-aanbieders een handvol andere werkmaatschappijen wordt ondergebracht.

Een van die werkmaatschappijen zal onder de naam 'Joy' diensten leveren aan bedrijven die bijvoorbeeld een eigen Internetpagina ('Website') willen opzetten. Volgens Meijer betreft het een gezamenlijke onderneming met Getronics die ,,over drie jaar'' tenminste 40 tot 50 miljoen gulden omzet moet behalen. Een tweede bedrijfsonderdeel zal Internetdiensten leveren samen met de Postbank en een derde zal zich toeleggen op Internet voor gebruik binnen bedrijven (intranetten).

Volgens Meijer behaalt Videotex (200 werknemers) dit jaar een omzet van 40 tot 50 miljoen gulden. Eind dit jaar streeft Videotex naar tweehonderdduizend Internet-abonnees. ,,Over twee jaar moeten het er vijf- tot zeshonderdduizend zijn'', aldus Meijer.

Hij verwacht dat Videotex dit jaar winst zal maken. Volgens hem heeft Planet Internet in 1996 (als onderdeel van KPN Multimedia) een verlies geleden van 10 tot 11 miljoen gulden. World Access/Planet Internet is al vier jaar lang winstgevend. Videotex zal de komende twee jaar 90 tot 100 miljoen gulden investeren. Meijer ontkent dat hij de optie van een beursgang naar voren schuift omdat hij van KPN onvoldoende expansieruimte krijgt. Naast KPN hebben onder meer ING en Rabobank een belang (elk ruim 16 procent) in Videotex).

NRC Webpagina's
12 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)