U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S c h a k e l s



Vleessector woedend om varkensplan

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 11 JULI. De varkenssector is uiterst verbolgen over het plan van het kabinet om de varkensstapel met een kwart terug te brengen. De boerenorganisaties kondigen aan ,,niet te zullen meewerken aan een plan zonder realiteitszin''.

Volgens de boerenorganisatie LTO-Nederland zijn de voorstellen ,,van een andere wereld''. LTO valt vooral over de korte termijn waarop Van Aartsen de sanering wil doorvoeren, volgend jaar al. De organisatie vreest dat twaalfduizend van de ruim twintigduizend varkenshouders hun bedrijf zullen moeten sluiten. Dat zou niet alleen komen door de inkrimping met een kwart, maar ook doordat de varkensbedrijven op korte termijn moeten voldoen aan nieuwe, strengere eisen voor onder meer hygiëne, dierenwelzijn en milieu.

Voorzitter C. Das van de vakgroep varkenshouderij van de Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond (NCB) noemt de inkrimping ,,volstrekt onacceptabel''. ,,Hiervoor is in de sector geen draagvlak en zonder draagvlak begint men niets. Ik hoef maar te wijzen op de perikelen rond de mestwetgeving'', aldus Das.

De Productschappen voor Vee, Vlees en Eieren (PVE) stellen dat de voorstellen eerder leiden tot het ,,wegkwijnen'' van de varkenssector dan tot een bedrijfstak met toekomst. PVE-voorzitter Tazelaar ,,wenst niet over de plannen te praten''. De productschappen vrezen dat Nederland straks internationaal in een uitzonderingspositie komt, waardoor het de concurrentie met andere Europese landen niet meer aankan.

Minister De Boer (Milieu) spreekt van ,,een enorme ingreep'' en een uitstekend voorstel. Zij acht een grotere inkrimping op dit moment niet haalbaar gezien de verwachte reacties uit de sector. De milieuorganisaties noemen de voorstellen ,,een moedige stap''.

De regeringspartijen in de Tweede Kamer steunen de plannen van Van Aartsen. De Kamerfractie van het CDA wijst ze af. ,,Van Aartsen neemt een politieke vlucht naar voren, omdat hij de varkenspest niet onder de knie krijgt'', aldus Kamerlid Van der Linden. Kamerlid Blauw (VVD) zegt het noodzakelijk te vinden dat er maatregelen worden genomen, maar hij vraagt zich wel af of de voorgestelde korting op de varkensstapel niet te fors is.

Minister Van Aartsen (Landbouw) kondigde gisteren aan dat alle varkenshouders volgend jaar een kwart minder dieren mogen houden. De minister wil zijn plannen vormgeven door de varkenshouders rechten per varken te verstrekken. Dit gebeurt op basis van het aantal dieren dat zij eind vorig jaar hadden, verminderd met 25 procent. Van Aartsen ziet dit als de enige oplossing om ,,een harde sanering in de toekomst te voorkomen''.

NRC Webpagina's
11 JULI 1997



Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)