U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Scent of a woman

DIRK LIMBURG
,,Woehaaa'', zegt de levensmoede kolonel b.d. Frank Slade zonder veel stemverheffing als de zaken eens naar wens gaan. En uiteindelijk blijkt het leven van deze blinde ex-militair, gespeeld door Al Pacino, nog wel de moeite waard. Anders dan de titel Scent of a Woman doet vermoeden is het niet een vrouw die Slade de weg terugwijst naar levensvreugd, maar een jonge student die net als hij voor een zware keus staat. Deze film van Martin Brest uit 1992 gaat over twee mannen die het toeval op een cruciaal moment samenbrengt.

De beginscène laat het terrein van een Amerikaanse kostschool zien. Tussen de rijkeluiszoontjes bevindt zich de verlegen beursstudent Charlie Simms (Chris O'Donnel, Robin in twee Batman-films). Hij is getuige van een studentenstreek waarvan de schooldirecteur het slachtoffer is. Iemand heeft hem gezien en hij staat voor het blok: de namen van de daders noemen of zelf van school gestuurd worden. Een beloofde beurs voor Harvard zet het dilemma op scherp. Hij mag er tot na het weekeind over denken.

Dat weekeind heeft Charlie een baantje aangenomen als oppasser van de blinde kolonel Frank Slade. Die heeft besloten dat hij zijn laatste dagen in New York wil doorbrengen. Blind en zonder militaire carrière is zijn leven zinloos.

In het vliegtuig zwachtelt Slade met zijn stem een stewardess die hij afgaande op haar geur - hij noemt het parfum bij naam - aan Charlie heeft beschreven. Dat is het moment dat de jongen en de man voor het eerst nader tot elkaar komen. Frank bekent dat er twee zaken toe doen in het leven: vrouwen en auto's. Beide lastig voor een blinde.

In New York zet de verbroedering zich voort. In een luxe restaurant ontdekt Slade met zijn neus een vrouw die aan een tafeltje op haar gezelschap wacht. Met haar danst hij een schitterende tango. Het hoogtepunt van deze nogal trage en voorspelbare film.

Na een bezoek aan een hoer en een ritje achter het stuur van een Ferrari denkt Slade klaar te zijn voor de geplande zelfmoord. Maar Charlie, weggestuurd met een smoesje, keert juist op tijd terug. Na het weekeind moet Charlie voor het oog van de hele school zijn keuze maken. Hij weigert de daders te noemen. En dan komt Frank Slade binnen en met een betoog Cicero waardig redt hij zijn protégé. En zo hebben beiden hun toekomst hervonden met natuurlijk prachtig spel van Pacino (beloond met zijn eerste Oscar).

Scent of a woman (Martin Brest, 1992, VS). BBC1, 22.30-0.55u.

NRC Webpagina's
11 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)