U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Productiebedrijf Bergen failliet na musical-flop

Door HENK VAN GELDER
AMSTERDAM, 11 JULI. Het productiebedrijf Bergen, gespecialiseerd in films, tv-drama en theatervoorstellingen, is failliet verklaard. De tien personeelsleden is ontslag aangezegd en het Amsterdamse kantoor wordt dit weekeinde ontruimd.

De schulden, geraamd op twee drie miljoen gulden, zijn vooral ontstaan door de verliesgevende muziektheaterproducties Carlie, Closer than ever en Eindeloos!. Het bedrijf heeft tientallen schuldeisers, waaronder diverse toeleveranciers en een groot aantal individuele medewerkers.

Het faillissement is aangevraagd door Gerard Cornelisse, Hans de Weers en Hans de Wolf, de drie oprichters van Bergen, nadat enkele grote schuldeisers begonnen aan te dringen op betaling. Volgens curator mr. R. Wolf van het advocatenkantoor Caron & Stevens/Baker McKenzie wordt nu bekeken welke lopende producties nog kunnen worden afgerond. Naast enkele film- en tv-projecten worden komend seizoen twee producties in de theaters verwacht: een nieuwe solo van Adèle Bloemendaal (Adèle's Comeback nr 1) en een show van de zanggroep Mrs. Einstein over het Eurovisie Songfestival.

De grootste verliespost is de musical Eindeloos! van Ger Beukenkamp en Rob Hauser, met Liesbeth List in de hoofdrol, die dit voorjaar in première ging zonder dat zeker was of de kosten (circa drie miljoen gulden) konden worden terugverdiend. De productie kon alleen quitte spelen als ze dit najaar nog 65 keer kon worden gespeeld. ,,Het hangt aan een zijden draad'', zei Cornelisse bij de start. ,,Maar je móet zo'n risico wel eens nemen, anders komt er in deze sector nooit meer iets nieuws.'' Vorige maand werd echter duidelijk dat voor Eindeloos! niet voldoende speelbeurten konden worden geboekt, zodat de najaarstournee moest worden afgelast.

De bedoeling van Bergen was, dat film, tv en theater elkaar in evenwicht zouden houden - als de ene sector verlies opleverde, kon één van de twee andere bijspringen. Zo produceerde het bedrijf onder meer de vorig jaar met een Oscar bekroonde film Antonia van Marleen Gorris, de tv-series Oude Tongen van Gerardjan Rijnders (samen met Toneelgroep Amsterdam) en De avonturen van Koos Tak, de dansprogramma's 4 Tokens en de theatermusical Willeke. ,,De plussen en de minnen hielden elkaar tot dusver in evenwicht'', aldus curator Wolf. ,,Maar nu de theatersector drie minnen heeft opgeleverd, ging dat idee van drie sectoren onder één dak niet meer op.'' Hij toont zich verbaasd over het feit dat ook een ogenschijnlijk succes als Antonia niet meer winst heeft opgeleverd: ,,Daar komen misschien nog enkele tienduizenden guldens uit, maar zeker geen miljoenen meer.''

Hoe benard de situatie in het (ongesubsidieerde) amusementstheater was geworden, bleek al een half jaar geleden toen de theatertak van het bedrijf IDTV, waar onder meer de op Bizet gebaseerde musical Carmen is gemaakt, wegens het tegenvallende rendement bij Bergen werd ondergebracht. ,,We gaan nu proberen iedereen te mobiliseren om te zien wat er aan lopende projecten nog te redden valt'', zegt Wolf. ,,Maar van nieuwe initiatieven zal in deze opzet geen sprake meer zijn.''

NRC Webpagina's
11 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)