U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S c h a k e l sPRI verliest de macht in Mexico

Door onze correspondent MARJON VAN ROYEN
MEXICO-STAD, 7 JULI. De Institutionele Revolutionaire Partij (PRI) van Mexico is bij de verkiezingen na 68 jaar haar machtsmonopolie in het Congres kwijtgeraakt. Zij verloor de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, het burgemeesterschap van de hoofdstad en twee gouverneursposten.

Vanochtend had de PRI volgens het Federale Verkiezingsinstituut (IFE) na telling van 61 procent van de stemmen voor het Huis van Afgevaardigden 37 procent van de stemmen. De partij had binnen het gecompliceerde Mexicaanse kiesstelsel 42 procent nodig om haar meerderheid te behouden. Tweede partij is voorlopig de rechtse Partij voor Nationale Actie (PAN) met 28 procent, derde de linkse Partij van de Democratische Revolutie (PRD) met 26 procent. Het verlies van de meerderheid van de PRI werd in Mexico-Stad en elders uitbundig gevierd. In de Senaat, waar slechts 32 van de 128 zetels vacant waren, behoudt de PRI wel een meerderheid. Daarnaast werd gisteren gestemd over zes gouverneursposten, 260 burgemeesterposten en een aantal provinciale en lokale raden. De historische nederlaag van de PRI hing al maanden in de lucht. De partij raakte in problemen na een ernstige financiële crisis eind 1994 en aanhoudende berichten over de enorme corruptie onder ex-president Carlos Salinas.

De verkiezingen kenden gisteren een hoge opkomst en lijken redelijk eerlijk te zijn verlopen. In de zuidelijke deelstaat Chiapas werden tientallen stemlokalen in brand gestoken en geplunderd door boze groepen indianen. In deze provincie kwamen drie jaar geleden indiaanse 'Zapatisten' in opstand tegen de regering. Vorige week riep ondercommandant Marcos van de Zapatisten op tot een boycot. Elders werden kleine onregelmatigheden geconstateerd. Zo meldden waarnemers van de Alianza Civica dat PRI-aanhangers in Mexico-Stad voor honderd pesos - ongeveer 25 gulden - stemmen trachten te kopen. In twintig stemlokalen waren er berichten over personen die meekeken hoe de kiezers stemden of aanboden te 'helpen' bij het invullen van de biljetten. Winnaar in Mexico-Stad is de 63-jarige Cuauthémoc Cárdenas van de linkse Partij van Democratische Revolutie (PDR) met 48 procent van de stemmen. De kandidaat van de PRI kreeg in de hoofdstad slechts een kwart van de stemmen.

PRI-president Ernesto Zedillo feliciteerde Cárdenas gisteren en beloofde hem een vruchtbare samenwerking. ,,Mexico heeft een definitieve, onomkeerbare en historische stap richting een normale democratie gemaakt'', aldus Zedillo. Als initiator van democratische hervormingen heeft deze PRI-president de overwinning van de oppositie deels mogelijk gemaakt. Door die hervormingen krijgt de oppositie dit jaar ruime staatssubsidies, is de verkiezingscommissie werkelijk onafhankelijk geworden en levert het de burgemeester van Mexico-Stad, een zeer belangrijke post binnen het Mexicaanse staatsbestel, die niet langer door de president wordt benoemd maar direct gekozen.

NRC Webpagina's
7 JULI 1997Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)