U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    S P O R T  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s



Hingis op Wimbledon in sprookjesland

Door onze redacteur ARJEN RIBBENS
LONDEN, 7 JULI. Tranen bleven dit keer achterwege - Jana Novotna deed zaterdag haar best vrolijk te zijn. De 28-jarige Tsjechische maakte geforceerd grapjes en sprak lovende woorden over het kleine meisje dat haar geluk in de weg stond. Martina Hingis daarentegen genoot als een kind van de mooiste zege uit haar prille tennisloopbaan. De zestien jaar en negen maanden jonge Zwitserse ontving zaterdag haar eerste Wimbledon-schaal door in de finale Novotna te verslaan met 2-6, 6-3 en 6-3. Daarmee werd ze de jongste winnares in Londen in 110 jaar.

,,Misschien ben ik nog te jong voor deze titel'', zei Hingis na haar overwinning. ,,Maar dit is een droom die uitkomt. Vroeger heb ik op televisie Steffi Graf een paar keer met die schaal in handen zien staan en ik heb altijd hetzelfde gewild. Toen iedereen op het centrecourt vandaag voor me opstond, moest ik bijna huilen.''

Zo ontspannen als de Zwitserse na afloop in vier talen haar relaas deed, zo nerveus begon ze aan de finale. Verwacht werd dat juist haar twaalf jaar oudere tegenstandster stijf van de zenuwen zou staan. Novotna heeft de reputatie op beslissende momenten te blokkeren. Ze heeft het talent, de slagen en de bevlogenheid om Wimbledon te winnen, maar de blonde Tsjechische verkrampte al eerder een paar keer in het zicht van de finish.

De afgelopen vier jaar verloor Novotna twee keer in de kwartfinales, één keer in de halve finales en één keer in de finale, in 1993 tegen Steffi Graf. In de derde set verspeelde ze destijds een riante voorsprong van 4-1 en 40-30. Door bij de prijsuitreiking uit te huilen op de schouder van de hertogin van Kent, werd ze een van de beroemdste verliezers uit de tennisgeschiedenis.

Tot vervelens toe werd Novotna in de aanloop naar haar tweede Wimbledon-finale aan die nederlaag tegen Graf herinnerd. ,,Ik ben een ander iemand, ik ben vier jaar ouder'', herhaalde ze keer op keer. En inderdaad, zaterdag kreeg Novotna niet de bibbers. Anderhalve set lang leek ze af te stevenen op haar eerste grote zege. Met agressief en doortastend serve-and-volleyspel domineerde de Tsjechische aanvankelijk de finale. In een mum van tijd liep ze uit naar 4-0 en won ze de eerste set met 6-2. ,,Ik voelde me als een beginneling'', zei Hingis later. ,,Ik kon haast niet geloven dat Jana zo goed speelde.''

Maar Hingis, die tijdens het toernooi diverse malen zei dat ze gras haat, raakte niet in paniek. Ze veranderde haar strijdplan, zocht vaker het net op, en brak in de zesde game van de tweede set voor het eerst de service van Novotna. Vanaf dat moment stond de Tsjechische met haar rug tegen de muur. In de openingsgame van de derde set werkte Novotna met de grootste moeite nog vijf breekpunten weg. Verbeten vechtend nam ze zelfs een 2-0 voorsprong. Maar daarna had ze geen verweer meer tegen de ontketende Can't Miss Swiss die met oogstrelend spel vijf games op rij won. Op 5-2 stond Hingis de overwinning al te vieren en verloor ze nog een servicebeurt. Een game later maakte ze met haar 18de geslaagde passeerslag (tegen één voor Novotna) een einde aan de wedstrijd.

,,Normaal zoek ik nooit naar excuses'', zei Novotna na afloop. ,,Maar ik begon geblesseerd. Gisteren kreeg ik zoveel last van een buikspier dat ik me heb teruggetrokken voor het dubbelspel. Ik wist dat ik vandaag buitengewoon veel geluk moest hebben en dat Martina veel fouten moest maken.'' Op de eerste zonnige dag van Wimbledon bewees Hingis waarom ze de nummer één van de wereld is. Haar jeugd is opmerkelijk, haar slagenrepertoire verbazingwekkend, maar het is vooral haar formidabele spelinzicht dat Hingis onderscheidt van de rest. ,,Martina heeft geen echt wapen, ze gebruikt haar verstand'', constateerde oud-kampioen Chris Evert afgelopen week. Op het juiste moment slaat ze de juiste slagen en vrijwel altijd staat ze op de goede plek. En hoeveel speelsters zijn in staat bij tegenslag hun tactisch concept te corrigeren, zoals Hingis zaterdag deed?

Bij de prijsuitreiking liet Novotna zich opnieuw troosten door de hertogin van Kent. ,,Ze zei me volgend jaar terug te komen'', vertelde Novotna na afloop. ,,De volgende finale zou ik volgens haar winnen, drie keer is scheepsrecht. Maar ik word te oud, heb ik haar verteld, ik ben al bijna 29.''

De hertogin houdt kennelijk geen rekening met de kwaliteiten van Martina Hingis. Op Wimbledon konden Anna Kournikova en Novotna nog enigszins profiteren van haar zwakke tweede service. Maar als de Zwitserse haar opslag verbetert en iets sterker gaat volleren, wie kan haar dan nog bedreigen? De angst dat ze het zoveelste tienersterretje wordt dat vroegtijdig opbrandt, lijkt bovendien weinig reëel. ,,Martina is een professionele, maar zeer aardige collega'', zei Novotna zaterdag. ,,Dankzij haar moeder is ze heel gewoon gebleven. Ze is een van die bijzondere spelers die af en toe opstaan. Martina Navratilova was er zo een, en nu hebben we Martina Hingis.''

De enige kritische noot kwam van John McEnroe. De oud-kampioen die voor de Amerikaanse televisiezender NBC The Championships versloeg, noemde het zorgelijk dat het vrouwencircuit gedragen wordt door zo'n jonge speelster.

Steffi Graf herstelt nog minstens een half jaar van haar knieoperatie. En raakt Seles ooit nog de spoken in haar hoofd kwijt? McEnroe had zijn betoog over de ongerijmdheid van een 16-jarige kampioen nog kracht kunnen bijzetten door te wijzen op Cara Black uit Zimbabwe. De winnares van het juniorentoernooi op Wimbledon is bijna twee jaar ouder dan Martina Hingis.

Jacco Eltingh en Paul Haarhuis zijn er niet in geslaagd Todd Woodbridge en Mark Woodforde van hun vijfde Wimbledon-titel op rij af te houden. In een spannende en kwalitatief hoogstaande wedstrijd verloor het Nederlandse dubbel met 7-6, 7-6, 5-7 en 6-3 van de Australiërs. In de derde set kwamen Eltingh en Haarhuis terug en wisten zij op 5-3 vier matchpoints te neutraliseren. Maar in de vierde set grepen de 'Woodies' alsnog de zege. Manon Bollegraf verloor met haar Amerikaanse partner Nicole Arendt de finale van het vrouwendubbel van het Amerikaans/Wit-Russische duo Gigi Fernandez en Natasja Zvereva, 7-6 en 6-4.

NRC Webpagina's
7 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)