U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Forse claim tegen Canal+ van decoder-importeur

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 7 JULI. Bakker Electronics, een importeur van digitale decoders voor televisiesignalen, eist 4,1 miljoen gulden schade van Canal+, de aanbieder van digitale televisie in Nederland. Daartoe heeft Bakker vrijdag beslag laten leggen op tegoeden en gebouwen van Multichoice, een dochteronderneming van Canal+.

Volgens Bakker heeft Multichoice de markt voor digitale decoders ernstig gefrustreerd door aanvankelijk uitsluitend decoders van het merk Pace toe te laten. Als importeur van een decoder van het merk Panasonic, is Bakker daardoor naar eigen zeggen miljoenen guldens aan inkomsten misgelopen. Sinds de zomer van vorig jaar zijn de signalen van de Nederlandse commerciële omroepen digitaal via de satelliet te ontvangen. Vanaf begin deze maand geldt dat ook voor de drie publieke netten. Een televisiekijker moet daarvoor behalve een schotelantenne wel een speciaal daarvoor geschikt gemaakte digitale decoder aanschaffen. De televisiesignalen worden echter pas daadwerkelijk ontsleuteld als er een chipkaart (smart card) van Multichoice is bijgeleverd.

In augustus vorig jaar staakte Multichoice het leveren van smart cards aan leveranciers en kopers van een Panasonic decoder. Volgens W. Moerer van Multichoice gebeurde dat omdat de Panasonic-decoder van het type Panasat bedoeld was voor de Zuidafrikaanse markt, waar Multichoice eveneens actief is. Voor de Nederlandse markt gelden nadere specificaties die het in de toekomst mogelijk moeten maken pay-per-view (waarbij de kijker per bekeken film betaalt) en teletekst te leveren. Die mogelijkheid zou bij de door Bakker geleverde apparatuur ontbreken. Volgens Moerer werd de levering van smart cards na een week weer hervat, maar gingen de zendingen vanaf toen gepaard met een brief voor klanten waarbij Multichoice duidelijk maakte niet verantwoordelijk te zijn voor het toekomstig naar behoren functioneren van de apparatuur.

Directeur A. Post van Bakker Electronics spreekt dit tegen. Volgens hem werden de kaarten pas weer na twee maanden geleverd ,,en slechts mondjesmaat''. Post wijst er op dat Multichoice een contract had gesloten met Pace om 40.000 decoders gegarandeerd af te nemen, waardoor concurrenten moesten worden geweerd. Volgens Moerer is dit onzin omdat Multichoice alle belang had bij concurrentie: ,,Hoe meer decoderleveranciers, hoe meer de prijzen gaan dalen en hoe meer wij kunnen verkopen.'' Bakker heeft vorig jaar een klacht ingediend bij het ministerie van Economische Zaken. Op een definitieve uitspraak moet nog worden gewacht, maar in een voorlopig oordeel werd Bakker in het gelijk gesteld: het argument van Multichoice dat de de Panasonic-decoder technisch niet geschikt zou zijn, werd te licht bevonden.

NRC Webpagina's
7 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)