U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Al maanden heerst heftig verzet tegen de bouw van vier zendmasten bij Radio Kootwijk. Het Platform Kootwijk zoekt nu steun bij een verordening die de bouw van een object hoger dan vijftien meter verbiedt.

Buurtschap strijdt tegen de komst van vier zendmasten

Door onze correspondent ANDRÉ RITSEMA
KOOTWIJK, 7 JULI. Het zijn niet van die actievoerders, maar vandaag staan ze wel weer met een eigen kraampje op de markt in Stroe. Daar wordt een ,,helder en duidelijk foldertje'' uitgedeeld waarin de standpunten nog eens op een rijtje zijn gezet. Bittere noodzaak, acht ir. P. Stam van het Platform Kootwijk dergelijke acties. Want de dreigende bouw van vier zendmasten bij Radio Kootwijk is ,,een heel ernstige zaak''.

In november van het afgelopen jaar werden Kootwijk en omstreken opgeschrikt door de plannen van Delta Radio 171 om vier Eiffeltorenhoge zendmasten te bouwen bij Radio Kootwijk, een buurtschap met 37 woningen, 110 inwoners en een bestaand zenderpark van de PTT op de Veluwe nabij Apeldoorn. Het commerciële radiostation heeft de vier masten, met een hoogte van 320 meter elk, nodig om op de frequentie 171 kilohertz popmuziek te kunnen uitzenden naar voornamelijk Engeland. Direct kwam de buurt in actie. Dat leidde tot een hoorzitting, begin december, waar Koninklijke PTT Nederland, als beheerder van het grote zenderpark, en de directeur van het radiostation tevergeefs probeerden de onrust onder de bevolking weg te nemen.

Volgens de inwoners van Radio Kootwijk vormen de vier zenders, met een vermogen van tien megahertz een regelrechte bedreiging voor de gezondheid. Er werd een platform opgericht, dat zich tegen de voorgenomen bouw verzet. Er waren protest-bijeenkomsten en aan de minister van Volksgezondheid werd een brief geschreven, waarin het platform hem vroeg ,,namens meer dan dertig belangenverenigingen en milieu-groeperingen'' in te grijpen.

De bezwaren van het platform zijn vierledig. In de eerste plaats zijn er de gevaren voor de volksgezondheid. Platform-woordvoerder Stam en de zijnen zijn bang dat de straling van de zenders ongewenste genetische veranderingen teweeg zal brengen bij mens en dier. Daarnaast zullen de masten storing tot gevolg hebben van elektrische apparaten van bewoners in het gebied tussen Apeldoorn en Amersfoort. Bovendien is het energieverbruik van de zender gelijk aan het energiegebruik van 10.000 gezinnen, evenveel als de hele woonkern Barneveld. En ten slotte is er de visuele vervuiling van de vier masten.

Die brief heeft helaas niets opgeleverd, zegt Stam. Hij kreeg een telefoontje van het ministerie dat de minister weliswaar sympathie heeft voor de acties maar helaas niets kan doen. Het platform zou het beste een bezwaarprocedure kunnen aanspannen tegen de gemeente Apeldoorn, verantwoordelijk voor de afgifte van de benodigde vergunningen. Dat lijkt Stam evenwel geen goed idee. ,,De gemeente is juist helemaal op onze hand.'' Ook de naburige gemeente Barneveld is tegenstander van de masten. Niet verwonderlijk, zegt Stam. Het zendvermogen is westwaarts gebundeld en ,,Barneveld krijgt dus de volle laag''.

Het platform moest vorige week een nieuwe nederlaag incasseren: de welstandscommissie van de gemeente Apeldoorn besloot het bouwplan voor de masten in tweede instantie goed te keuren. Het eerste bouwplan was afgewezen, maar na wijziging van de constructie van de masten besloot de commissie tot goedkeuring, tot grote woede van Stam en de zijnen. ,,Ze hebben er alleen open masten van gemaakt. Maar er is helemaal niets gedaan aan de hoogte en aan het zendvermogen.''

Het platform klampt zich nu vast aan een oude verordening, waarmee de gemeente Apeldoorn kortgeleden naar buiten kwam, en die bepaalt dat tussen Ugchelen en Hilversum in verband met het bereik van een steunzender in Hilversum geen objecten hoger dan vijftien meter mogen worden gebruikt. ,,Radio Kootwijk ligt precies tussen beide plaatsen in. Dat biedt dus perspectief.'' Stam zegt niet te aarzelen tot aan de Raad van State te procederen.

NRC Webpagina's
7 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)