U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S c h a k e l s


NASA Mars Pathfinder

Pathfinder stuurt zijn eerste foto's van Mars

Door GEORGE BEEKMAN
ROTTERDAM, 5 JULI. De Amerikaanse Marsverkenner Pathfinder heeft vannacht na een perfecte landing op Mars zijn eerste beelden van de planeet naar de aarde teruggestuurd. Er waren echter in eerste instantie wel problemen met het Marswagentje Sojourner.

De eerste zwartwitopnamen van de Marslander, die ruim zes uur na de landing naar de aarde werden gezonden, tonen een woestijnachtig landschap, zoals dat ook op de opnamen van de twee Voyagers in 1976 was te zien. Ook delen van de ruimtesonde en van het meegereisde Marswagentje Sojourner waren te zien. De opnamen waren bedoeld om te zien of het terrein geschikt was voor dit Marswagentje.

Later werden ook kleurenbeelden naar de aarde gezonden. De opnamen lieten zien dat het vooralsnog niet mogelijk was om het Marswagentje van de Pathfinder af te laten rijden. Leeggelopen luchtzakken die de val van de Pathfinder hadden gebroken, lagen in de weg. Men hoopte deze door het optillen van een van de zonnepanelen van de Pathfinder te kunnen wegtrekken. Het wagentje moet een week lang het terrein rond de Pathfinder gaan bestuderen, die zelf ongeveer een maand in werking zal blijven.

Direct na de landing, om 19.07 uur Nederlandse tijd, werd in het Jet Propulsion Laboratory in Pasadena (Californië) het radiosignaal ontvangen dat het ruimtescheepje tot stilstand was gekomen. Deze vroege bevestiging was een grote verrassing; De eerste signalen waren pas vier uur later verwacht. Op het moment van de landing stond de aarde aan de horizon van Mars, waardoor de radiosignalen sterk werden verzwakt.

Direct na het eerste signaal was nog niet bekend in welke toestand de Pathfinder zich bevond. Anderhalf uur later werden echter signalen ontvangen die erop wezen dat de ballonnen die de val hadden gebroken waren leeggelopen, dat de drie panelen van de lander waren uitgeklapt en dat de lander stevig op de Marsbodem stond. De Pathfinder blijkt te zijn geland binnen een afstand van maximaal 50 km van het geplande doel, in het geologisch interessante gebied van Ares Valles op de noordelijke hooglanden van Mars. Volgens de metingen heerst er een temperatuur van 90 graden onder nul.

De Pathfinder kwam met een snelheid van 27.000 km per uur de atmosfeer van Mars binnen, waarin hij door een hitteschild sterk werd afgeremd. Twee minuten voor de landing opende zich de afremparachute, terwijl vlak voor de landing remraketten werden ontstoken en de enorme ballonnen werden opgeblazen die de val van de lander moesten breken. Pathfinder is de eerste Amerikaanse ruimtesonde die op zo'n directe en vrij 'ruwe' wijze op een planeet is geland. Het voertuig blijkt drie keer omhoog te zijn gestuiterd en 95 seconden later tot stilstand te zijn gekomen.

NRC Webpagina's
5 JULI 1997



Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)