` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Nederland drong bij EU aan op stilhouding
BRUSSEL, 4 JULI. Nederland heeft er bij de Europese Commissie op aangedrongen om de illegale export van Brits rundvlees niet in de publiciteit te brengen. Dat heeft een Commissiewoordvoerder vrijdag in Brussel bekendgemaakt. De Commissie meende echter uit consumentenbelang de zaak wel naar buiten te moeten brengen. Volgens de woordvoerder heeft Nederland inmiddels verontwaardigd gereageerd op de publiciteit, omdat deze het onderzoek in gevaar zou hebben kunnen brengen. Eind maart vorig jaar ging de Europese Unie over tot een exportverbod voor Brits rundvlees. Dat gebeurde nadat de toenmalige conservatieve regering een verband suggereerde tussen de bij veel Britse koeien voorkomende runderziekte BSE, en het syndroom van Creutzfeldt-Jakob. Op 23 april van dit jaar hebben de Nederlandse autoriteiten in Vlissingen een lading van 1.600 ton Brits rundvlees ontdekt. De Europese inspectiediensten van de Europese Commissie werden op 7 mei daarvan op de hoogte gesteld. Ruim twee weken later hebben inspecteurs van het Britse ministerie van Landbouw het vlees geïdentificeerd als zijnde van Britse origine. Vervolgens heeft justitie in Zeeland een officieel onderzoek gestart.

Lovers Rail gaat samenwerken met Frans bedrijf
AMSTERDAM, 4 JULI. Lovers Rail gaat samenwerken met het Franse bedrijf Compagnie Générale d'Enterprises Automobiles (CGEA), dochter van het miljardenconcern Compagnie Générale des Eaux (CGE). Hierdoor krijgt de tot dusverre enige concurrent van NS Reizigers meer financiële speelruimte en kan die met modern materieel gaan rijden. Details over de samenwerking wil Lovers pas aan het eind van de middag onthullen.

Vergoeding van een miljoen na seksueel misbruik
LEEUWARDEN, 4 JULI. Een 39-jarige inwoner van Amsterdam heeft recht op een schadevergoeding van ruim één miljoen gulden voor seksueel misbruik door zijn stiefvader. Dit heeft de rechtbank in Leeuwarden bepaald. De rechtbank oordeelt dat er een verband is tussen het handelen van de stiefvader en het disfunctioneren van het slachtoffer. Het slachtoffer eiste vergoeding voor ,,geleden materiële en immateriële schade''. De man brak een studie psychologie af en zou niet in staat zijn om te werken.

Lockheed en Northrop fuseren
NEW YORK, 4 JULI. De Amerikaanse vliegtuigproducenten Lockheed Martin en Northrop Grumman fuseren, zo is gisteren bekendgemaakt. De transactie, die nauwlettend door de overheid zal worden getoetst op antitrustwetten, heeft een waarde van in totaal 11,6 miljard dollar.

Hoger loon bij Melkertbanen
DEN HAAG, 4 JULI. De beloning van een zogenoemde Melkertbaan wordt verhoogd, zo heeft de ministerraad gisteren besloten. Nu krijgt iemand met een gesubsidieerde baan in de collectieve sector nog maximaal 120 procent van het minimumloon. Via onregelmatigheidstoeslagen kan dit worden verhoogd tot 130 procent.

Fraudegevallen bij gemeente Amsterdam
AMSTERDAM, 4 JULI. Ten minste 131 van de omstreeks 25.000 gemeente-ambtenaren in Amsterdam zijn de afgelopen vijf jaar betrokken geweest bij fraude en corruptie. Het gaat om ambtenaren bij het Gemeentevervoerbedrijf, de sociale dienst, verschillende stadsdelen en de dienst Stadstoezicht/Parkeerbeheer. Dat blijkt uit een vertrouwelijke nota van B en W.

Jansen benoemd tot coach Celtic
GLASGOW, 4 JULI. Wim Jansen is gisteren benoemd tot trainer-coach van de Schotse voetbalclub Celtic. De voormalige middenvelder van Feyenoord en Ajax werd aangesteld op advies van Johan Cruijff. Jansen (50) tekende een contract voor drie jaar bij de club uit Glasgow.

Tippelzone Heerlen
HEERLEN, 4 JULI. De gemeente Heerlen heeft gisteren na een uitspraak van de rechtbank in Maastricht de omstreden tippelzone aan de Heideveldweg in Heerlen-Noord weer moeten openstellen. De rechtbank stelde een straatprostituee in het gelijk, die schorsing had gevraagd van een recent besluit van de gemeenteraad waarin de aanwijzing van de zone ongedaan werd gemaakt.

NRC Webpagina's
4 JULI 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)