U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S c h a k e l s



Vakantiegeld kan rijk 7 miljard kosten

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 4 JULI. De overheid hangt een strop van maximaal zeven miljard gulden boven het hoofd wanneer de rechter beslist dat vakantiegeld niet volledig mag worden belast.

Staatssecretaris Vermeend (Financiën) antwoordt dit op vragen van de CDA-Kamerleden De Hoop Scheffer en Hillen over de ongelijke fiscale behandeling van het vakantiegeld van bouwvakkers ten opzichte van andere werknemers. Deze ongelijkheid leidde de afgelopen dagen tot een stortvloed aan bezwaarschriften bij de belastingdienst.

In zijn antwoord schrijft Vermeend ook dat belastingbetalers geen bezwaarschrift hoeven in te dienen om van de rechterlijke uitspraak te profiteren. Veel werkgevers en belastingadviseurs hebben werknemers de afgelopen weken geadviseerd bezwaar aan te tekenen tegen hun belastingaanslag. ,,Ongeacht de vraag of bezwaar is gemaakt tegen de belastingheffing over vakantiegeld, zal ik zorgdragen voor een gelijke behandeling'', schrijft de staatssecretaris. Bouwvakkers krijgen jaarlijks voor vijfentwintig vakantiedagen en zes à zeven feestdagen vakantiebonnen. Omdat zij door de aard van het werk vaak van baan veranderen, bieden de vakantiebonnen de zekerheid dat de opbouw van vakantiegeld gewoon doorgaat. In de vakantieperiode kunnen de bonnen bij een centraal fonds worden verzilverd. De vakantiebonnen worden stuk voor stuk bij het inkomen opgeteld en bouwvakkers zouden daardoor meer last hebben van de progressie in het belastingsysteem. Door een lagere belastingheffing over hun vakantiebonnen worden bouwvakkers hiervoor gecompenseerd.

De rechter moet een oordeel vellen of het terecht is dat werknemers in de bouw minder belasting betalen over hun vakantiegeld. Over het volledige bedrag aan vakantiegeld betalen werknemers belasting en sociale premies. In de bouw is maar 75 procent belast.

Twee belastingambtenaren in Terneuzen vinden op grond van het gelijkheidsbeginsel dat die gunstige waardering ook voor het gewone vakantiegeld moet gelden. Als deze stelling door de belastingrechter wordt gehonoreerd, zouden alle werknemers te veel belasting hebben betaald.

Op dit moment loopt een procedure over het verschil in behandeling tussen vakantiebonnen en vakantiegeld bij onder andere het Gerechtshof in Den Haag. Een uitspraak is nog niet gedaan, maar er wordt al rekening mee gehouden dat deze beroepsprocedure wordt gevolgd door een procedure bij de Hoge Raad. Dat kan jaren duren.

Vermeend zei dat een voor de fiscus negatieve uitspraak uiteindelijk zal leiden tot hogere sociale premies. Het grootste deel van de strop van zeven miljard gulden komt voor rekening van de sociale fondsen.

NRC Webpagina's
4 JULI 1997



Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)