U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   A C H T E R A F :
Wacht u voor imitaties

RAYMOND VAN DEN BOOGAARD
In het diepste geheim heb ik een zwak voor Over de rooie van SBS6, het programma waarin Nederlanders onder de verlokking van duizend gulden zich tot de meest stuitende gedragingen laten verleiden, en er ook nog in slagen om onbezoldigde voorbijgangers te laten meedoen. Wat zijn mensen vaak lelijk als ze stuitende dingen doen.

Wat het programma echter redt, is het zichtbaar enthousiasme van de presentatoren. Zij slagen erin te vermijden dat het programma iets sadistisch krijgt. 'Over de rooie' blijft over het algemeen een vrolijke boel - en dat is een kwestie van vakmanschap waarover het niet past schamper te doen.

'Over de rooie' is een van de twee sfeerbepalende en vernieuwende programma's die SBS6 de afgelopen jaren aan het Nederlandse televisielandschap heeft toegevoegd. Aan het andere, het nieuwsprogramma Hart van Nederland is eveneens een zekere kwaliteit eigen. Na de oorspronkelijke uitzending om half elf, een soort journaal 'dichtbij de mensen', is 'Hart van Nederland' nu ook een uitzending in de vooravond begonnen, die meer regionaal is georiënteerd.

Een journaaluitzending is natuurlijk sterk afhankelijk van het nieuwsaanbod, maar toch vielen aan de editie van gisteravond zeven uur zekere verdiensten af te lezen. Het item over de treinbotsing bij Leiden kon zich met dat in andere journaals alleszins meten. Sommige items in 'Hart van Nederland' zijn opmerkelijk mooi gefilmd.

Enige kritische benadering wordt niet geschuwd: de woordvoerder van de politie Hengelo kreeg na de zestigste door een pyromaan aangestoken auto in deze gemeente de vraag 'hoe vaak we nog kunnen langskomen om te vragen of u de dader al hebt''. De brave agent sprak de wens uit dat dit 'een van de laatste keren' mocht zijn, maar even later werd wel duidelijk dat de Hengelose politie nog geen spoor heeft.

Zowel 'Over de rooie' als 'Hart van Nederland' heeft schaamteloze imitaties gekregen op andere Nederlandse commerciële stations, want de strijd om de kijker is vinnig en het aantal goeie ideeën beperkt. Streetlive op Veronica is een slap aftreksel van 'Over de rooie'. Slap niet alleen omdat het te winnen bedrag hier lager ligt, maar vooral omdat de presentator van een veel minder gehalte is. Dit programma slaat inderdaad door naar het sadisme: de deelnemers lopen bij hun gooi naar de 250 gulden de kans dat hun jasje in brand wordt gestoken, of hun wagentje met boodschappen afgenomen. Maar bovendien wekt de presentator van 'Streetlive' de indruk zijn slachtoffers niet serieus te nemen en een klein beetje te verachten. Merkwaardig overigens dat zowel 'Over de rooie' als 'Streetlive' uit dezelfde programmafabriek (John de Mol) afkomstig is. 'Hart van Nederland' heeft een kloon gekregen in de vorm van '5 in het land' op RTL5, dat eveneens om zeven uur wordt uitgezonden. De knusse toon, het regelmatig ondervragen van de 'gewone mens', de vrouwelijke presentatie - het is allemaal van de concurrent afgekeken. Maar in vergelijking met 'Hart' is '5 in het land' een betrekkelijk tuttige uitzending. De aflevering van gisteren opende met een verkeerd soort sensatie: een verhaal over een mevrouw die haar kindje terugwilde, dat door haar ex-man naar een onbekende bestemming was meegenomen.

Tekenend voor het kwaliteitsverschil tussen beide programma's was de manier waarop zij het plan voor auto-tolheffing aan de ingang van de grote steden behandelden. 'Hart van Nederland' verwees dit onderwerp, dat immers al uitgebreid in de ochtendbladen had gestaan, naar het einde van de uitzending. Het diende alleen nog maar als onderwerp om voorbijgangers naar hun mening te vragen. (Hun oordeel was trouwens opvallend vernietigend).

'5 in het land' daarentegen diende de tolheffing op als nieuwsonderwerp, compleet met interview met de verantwoordelijk minister. De RTL5-rubriek is niet mooi en meestal beroerd gefilmd. De hele uitzending wekt enige twijfel aan de levensvatbaarheid van RTL5 als nieuws- en informatiezender. Kennelijk heeft bij de redactie van RTL5 de mening postgevat dat als je voor een laag budget iets probeert te realiseren, de kijker er ook vrede mee zal hebben als je er een beetje met de pet naar gooit. Dat is, vrees ik, een ernstige misrekening.

NRC Webpagina's
4 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)