U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s




STE verlangt klaarheid over aandeelhouders

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 3 JULI. De Stichting Toezicht Effectenverkeer, de 'waakhond' van de Nederlandse financiële markten, gaat bij 50 tot 60 beursgenoteerde bedrijven navraag doen of hun eventuele grootaandeelhouders de wet overtreden. Het gaat om de nieuwe wet melding zeggenschap, die aandeelhouders met meer dan 5 procent van de aandelen van een beursfonds verplicht hun identiteit prijs te geven. Door een wetswijziging zijn de oorspronkelijke grootaandeelhouders van ongeveer 60 bedrijven, die tussen 1992 en nu notering aan de Amsterdamse effectenbeurs hebben gekregen, met ingang van 1 juni ook verplicht om hun aandelenpakketten openbaar te maken. Deze meldingen worden vervolgens door de STE gepubliceerd in Het Financieele Dagblad. Ook dat is een nieuwigheid. Tot nog toe moesten bedrijven zelf de publicatie van een melding verzorgen.

De STE heeft de grootaandeelhouders de afgelopen vier weken de tijd gegeven om zich te melden, maar de uitkomsten zijn ,,bedroevend'', zo zegt een woordvoerder van de STE. Slechts een handjevol grootaandeelhouders heeft tot nu toe meldingen gedaan, al is er de laatste dagen sprake van een opmerkelijke versnelling. De STE gebruikt de vuistregel dat per bedrijf gemiddeld vier meldingen worden gedaan. De bedroevende respons tot nu toe is de reden dat er opnieuw een brief zal worden gestuurd naar betrokken ondernemingen om hen duidelijk te maken dat de wetswijziging van kracht is geworden. Als de STE vermoedt dat grote aandeelhouders zich daarna niet hebben gemeld, kan de de beurswaakhond de Economische Controle Dienst inschakelen die een eventueel proces verbaal kan opmaken. Als aandeelhouders op basis van niet aangemelde aandelenpakketten toch op een aandeelhoudersvergadering hun stem uitbrengen, kan deze stemming vervolgens (op verzoek van de onderneming) nietig worden verklaard.

Tot de nieuwkomers op de beurs waarvan tot nu toe geen meldingen zijn gepubliceerd behoren bedrijven op de nieuwe beurs voor snelle groeiers (de NMAX) en grote ondernemingen als Endemol, Vedior en Alpinvest. Endemol heeft op de valreep vorige week twee meldingen gedaan, zo zegt een woordvoerder, die daaraan toevoegt dat heel Nederland bij de beursgang al in de krant heeft gelezen wie dat zijn. Vedior blijkt bij navraag geen melding te hoeven doen. Weliswaar heeft Vendex een belang van 80 procent in de uitzendactiviteiten van de voormalige dochter Vedior, maar de juridische constructie is dusdanig dat daaruit geen melding voortvloeit, zo legt een woordvoerder van Vendex uit.

De participatiemaatschappij Alpinvest heeft wel enkele meldingen van oorspronkelijke aandeelhouders ontvangen, waaronder een van het pensioenfonds PGGM, maar die zijn nog niet gemeld bij de STE.

De aandelen van Alpinvest zijn officieel nog voorlopig op de beurs genoteerd, en de vraag is of grote beleggers zich in dat stadium al moeten melden.

NRC Webpagina's
3 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)