` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

KLM: vete Northwest doorbreken
ROTTERDAM, 2 JULI. De komende KLM-topman Leo van Wijk spreekt in de Verenigde Staten met partner Northwest Airlines over het eventueel opgeven van het KLM-belang van 19 procent in de Amerikaanse maatschappij. Dat wordt door zegslieden van beide maatschappijen bevestigd. Daarmee hoopt de KLM de impasse in de samenwerking als gevolg van een al anderhalfjarige ruzie over de omvang van het KLM-belang in Northwest te doorbreken. In een poging extra druk op het overleg te zetten liet Northwest de Nederlandse partner weten dat het de gezamenlijke verkoop van vliegtickets met de KLM per 1 augustus wil staken.

Brinkman vecht zijn ontslag als korpschef aan
DEN HAAG, 2 JULI. De Rotterdamse korpschef J.W. Brinkman gaat bezwaar aantekenen tegen zijn ontslag, per 1 oktober, door minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken). Dijkstal maakte het ontslag van de omstreden korpschef gistermiddag bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Brinkman (49), die in oktober 1996 aantrad, wordt 'eervol' ontslagen en krijgt gewoon wachtgeld, geen gouden handdruk. Dijkstal zal hem wel helpen bij het zoeken naar een nieuwe functie.

Commissie EU: illegale export Brits rundvlees
BRUSSEL, 2 JULI. Groot-Brittannië heeft de afgelopen periode illegaal rundvlees geëxporteerd naar andere EU-lidstaten, zo heeft de Europese Commissie vanmiddag bekendgemaakt. In verscheidene lidstaten lopen justitiële onderzoeken. De Commissie wilde wegens de onderzoeken de lidstaten niet noemen. De Britse export ligt aan banden wegens de gekkekoeienziekte.

'Varkenspest kost 2,5 miljard'
DEN HAAG, 2 JULI. De varkenspest drukt het nationaal inkomen dit jaar met 2,5 miljard gulden. Volgens de directeur van het Centraal Planbureau, H. Don, zou de economische groei dit jaar zonder varkenspest ongeveer 3,65 procent bedragen in plaats van 3,25 procent. Voor volgend jaar wordt 3,75 procent voorspeld. Don vindt een gemiddelde groei van twee procent voor de volgende kabinetsperiode niet onrealistisch.

Lovers breidt treindiensten uit
DEN HAAG, 2 JULI. Lovers Rail BV, concurrent van de NS, mag met treinen gaan rijden tussen Utrecht CS en Hilversum en tussen Leiden CS en Den Haag CS. In maart kreeg Lovers al toestemming een pendeldienst tussen Amsterdam CS en Haarlem, en Amsterdam en Lisse (Keukenhof) te verzorgen. Het bedrijf exploiteert sinds vorig jaar een 'strandexpres' tussen Amsterdam CS en IJmuiden.

Jeltsin ontslaat minister Justitie
MOSKOU, 2 JULI. President Jeltsin heeft vandaag de Russische minister van Justitie, Valentin Kovaljov, ontslagen. Kovaljov was onlangs al geschorst. Hij raakte in opspraak door een video-opname die hem in het gezelschap van een aantal naakte vrouwen in een sauna toonde. Kovaljov is opgevolgd door Sergej Stepasjin, oud-chef van de geheime dienst.

Tanker verliest olie bij Japan
TOKIO, 2 JULI. De in Panama geregistreerde tanker Diamond Grace is vanochtend aan de grond gelopen in de Baai van Tokio en heeft daar naar schatting 13.000 ton olie verloren. Het is de ergste olieramp van deze soort in Japan, hoewel de omvang aanzienlijk geringer is dan die met de Exxon Valdez in Alaska in 1989.

Robert Mitchum (79) overleden
SANTA BARBARA, 2 JULI. De Amerikaanse acteur Robert Mitchum is op 79-jarige leeftijd in zijn slaap overleden in zijn woning in Santa Barbara, Californië. Mitchum, die in meer dan 125 films speelde, leed al geruime tijd aan longkanker.

NRC Webpagina's
2 JULI 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)