` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Problemen op ruimtestation na botsing met vrachtschip
MOSKOU, 26 JUNI. Een onbemand vrachtschip is gisterochtend in botsing gekomen met het Russische ruimtestation Mir. Daardoor is eenderde van de zuurstofvoorraad weggelekt en draait de Mir nog slechts op halve kracht. De bemanning heeft het Spektr-laboratorium, dat aan het ruimtestation is gekoppeld, afgesloten.

Goedkope tickets nu geldig vanaf Schiphol
SCHIPHOL, 26 JUNI. KLM-tickets die in Duitsland of België tegen plaatselijke condities worden gekocht, zijn voortaan ook geldig voor direct vertrek vanaf Schiphol. In veel gevallen is de klant daardoor stukken goedkoper uit.

KPN moet tarief voor concurrenten op net verlagen
DEN HAAG, 26 JUNI. Koninklijke PTT Nederland (KPN) moet het tarief voor inkomend telefoonverkeer, dat concurrenten moeten betalen voor het gebruik van het landelijke netwerk van dochter PTT Telecom, verlagen van 4 naar 3,6 cent per minuut. Het tarief voor het uitgaande verkeer (7,1 cent per minuut) hoeft KPN vooralsnog niet aan te passen.

Minister belooft aparte wet voor ordeverstoringen
DEN HAAG, 26 JUNI. De Tweede Kamer wil dat er een aparte wet komt waarmee politie en justitie dreigende grootschalige ordeverstoringen kunnen voorkomen. Dat bleek vanochtend tijdens het debat met de ministers Sorgdrager (Justitie) en Dijkstal (Binnenlandse Zaken) over het gebruik van artikel 140 van het Wetboek van Strafrecht tegen grote groepen arrestanten tijdens de Eurotop in Amsterdam.

Clinton wil strengere normen luchtvervuiling
NASHVILLE, 26 JUNI. President Clinton heeft gisteren in een toespraak in Nashville strengere normen voor luchtverontreiniging aangekondigd. Vandaag houdt Clinton een toespraak op de grote milieuconferentie in New York. De VS krijgen veel kritiek dat zij te weinig doen om het milieu te beschermen. De Wereldbank heeft met het Wereldnatuurfonds (WNF) een samenwerkingsverband gesloten voor het behoud van de natuurlijke bossen.

Leider verzet O-Timor dood
JAKARTA, 26 JUNI. David Alex, de tweede man van het Oost-Timorese verzet die gisteren door het Indonesische leger werd gevangen genomen, is tijdens ondervraging overleden, aldus de Indonesische militaire inlichtingendienst. De legercommandant in de door Indonesië geannexeerde vroegere Portugese kolonie Oost-Timor, kolonel Slamet Sidabutar, heeft echter gezegd dat de verzetsleider, tijdens medische behandeling is overleden. Sinds de verkiezingen in Indonesië, vorige maand, zijn de rebellen in Oost-Timor weer actiever geworden. Volgens onbevestigde cijfers zijn sinds mei bij een serie aanvallen in totaal 42 militairen, burgers en rebellen gedood.

Omroepbijdrage omstreeks  f  12
DEN HAAG, 26 JUNI. De minimale lidmaatschapsbijdrage voor leden van een publieke omroepen zal vanaf 1 januari ongeveer twaalf gulden per jaar gaan bedragen. Staatssecretaris Nuis (Media) zal het huidige bedrag van tien gulden met terugwerkende kracht gaan aanpassen aan de prijsstijgingen van de afgelopen jaren. Een voorstel van Nuis om de bijdrage te verhogen naar vijfentwintig gulden kan niet op een meederheid van de Kamer rekenen.

Van Rooy naar KUB Tilburg
TILBURG, 26 JUNI. Het Tweede-Kamerlid Yvonne van Rooy (CDA) wordt voorzitter van het bestuur van de Katholieke Universiteit Brabant in Tilburg. Ze is voorzover bekend de eerste vrouw die deze functie gaat bekleden. Mevrouw Van Rooy solliciteerde eerder naar het burgemeesterschap van Tilburg als opvolger van haar partijgenoot Brokx (CDA) maar in plaats van haar werd FNV-voorzitter J. Stekelenburg benoemd.

Geen onderzoek ramp Hercules
DEN HAAG, 26 JUNI. Er komt geen parlementair onderzoek naar de ramp met de Hercules op het vliegveld Eindhoven vorig jaar. Dat heeft de Defensiecommissie van de Tweede Kamer vanochtend besloten. De Kamer verwacht niet dat er meer relevante feiten op tafel kunnen komen. Wel wil de Kamer dat het ministerie van Defensie een deel van de meer dan honderd vragen van nabestaanden en overlevenden van de ramp nauwkeuriger beantwoordt.

Fusie gemeenten: Twentestad
ZWOLLE, 26 JUNI. Enschede, Hengelo en Borne zullen samen de nieuwe gemeente Twentestad vormen. Provinciale Staten van Overijssel hebben gisteren met grote meerderheid besloten tot een fusie van de drie gemeenten. De nieuwe stad wordt met zijn 245.000 inwoners de vijfde van Nederland.

Thijssen-prijs voor Tellegen
DEN HAAG, 26 JUNI. De Theo Thijssen-prijs voor Kinder- en jeugdliteratuur 1997 is toegekend aan Toon Tellegen voor zijn hele oeuvre. De driejaarlijkse prijs omvat een bedrag van 75.000 gulden voor de laureaat zelf en 50.000 gulden voor schenking aan een literair doel dat verband houdt met het bekroonde oeuvre.

Europarlement kritiseert verdrag
BRUSSEL, 26 JUNI. Het Europees Parlement reageert kritisch op het Verdrag van Amsterdam, wegens het uitblijven van institutionele hervormingen die nodig zijn voor de geplande uitbreiding van de Europese Unie. Dat bleek vanmorgen toen de Europarlementariërs commentaar gaven op het vorige week overeengekomen verdrag in aanwezigheid van premier Kok.

NRC Webpagina's
25 JUNI 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)