` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Kamer verwerpt nieuwe OV-kaart
DEN HAAG, 25 JUNI. De Tweede Kamer wijst unaniem de OV-jaarkaart voor studenten af waarover minister Ritzen (Onderwijs) vorige week vrijdag een principe-akkoord bereikte met de NS en de bedrijven in stads- en streekvervoer.

Duiker en filmer Cousteau dood
ROTTERDAM, 25 JUNI. De Franse duiker en filmer Jacques-Yves Cousteau is vanmorgen overleden. 'Hij is toegetreden tot de Wereld van de Stilte', aldus de bekendmaking van zijn familie en vrienden, een verwijzing naar een van zijn bekendste films. Cousteau, die wel de beroemdste Fransman is genoemd, vierde eerder deze maand zijn 87ste verjaardag.

Raad Hongkong daagt China uit
HONGKONG, 25 JUNI. De democratisch gekozen Wetgevende Raad in Hongkong heeft in een laatste wetgevende marathon de strijd tegen de door China geselecteerde Voorlopige Raad zodanig geëscaleerd dat het in de nacht van de soevereiniteitsoverdracht op 1 juli tot een confrontatie dreigt te komen.

Blair wil nieuw leven in dialoog Noord-Ierland
LONDEN, 25 JUNI. De Britse premier, Tony Blair, wil de vredesonderhandelingen over Noord-Ierland nieuw leven inblazen door Sinn Fein, de politieke tak van het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA), aan de onderhandelingstafel uit te nodigen zonder dat de IRA volledig is ontwapend. Het plan heeft de steun van de Ierse premier, John Bruton.

Lijst Zwitserse nazi-rekeningen
GENÈVE, 25 JUNI. Het Simon Wiesenthal Centrum heeft gisteren in Genève een lijst gepresenteerd met 334 namen van mogelijke nazi's en nazi-collaborateurs, onder wie ook enkele Nederlanders, die tijdens de Tweede Wereldoorlog een bankrekening hebben geopend in Zwitserland. Het Centrum beschuldigt de VS en Groot-Brittannië ervan onderzoek naar de rekeningen te blokkeren.

Twee nieuwe hartcentra
DEN HAAG, 25 JUNI. Nederland krijgt er in 2000 twee hartcentra bij: in Enschede en in Den Haag. Daardoor komt het totaal op 17. Minister Borst (Volksgezondheid) heeft dit vanmorgen besloten. Bovendien kan er binnenkort ook in Alkmaar worden gedotterd, dat gebeurt dan met steun van de drie hartcentra in Amsterdam.

Morgen weer debat Securitel
DEN HAAG, 25 JUNI. De Tweede Kamer debatteert morgen opnieuw over het Securitel-arrest, de uitspraak van het Europese Hof van Justitie waardoor veel Nederlandse regels niet-toepasbaar zijn. Met name CDA en VVD vinden de brief die het kabinet aan de Kamer heeft gestuurd nog onvoldoende.

VVD steunt motie EMU oppositie
DEN HAAG, 25 JUNI. De VVD-fractie in de Tweede Kamer heeft de wrevel opgeroepen van coalitiegenoten PvdA en D66 door steun aan een motie waarin oppositiepartij CDA het kabinet oproept de toetredingscriteria voor de Economische en Monetaire Unie (EMU) strikt te interpreteren.

Pedofilienetwerk in Napels opgerold
ROME, 25 JUNI. De politie in Napels heeft zeventien mensen gearresteerd die betrokken waren bij een plaatselijk pedofilienetwerk. Zeker twintig kinderen tussen de zes en negen jaar uit een arme wijk van het stadje Torre Annunziata zijn maandenlang misbruikt. Soms werden ze in het speelkwartier met 1500 lire, nog geen twee gulden, in een garage naast de school gelokt en daar verkracht. Andere keren werden ze na school meegelokt naar een apartement met de belofte dat ze 10.000 lire zouden krijgen, bijna twaalf gulden. Ze werden vastgebonden en kregen soms alcohol of hasj. Daarna werden ze verkracht, terwijl alles met een videocamera werd geregistreerd. De filmpjes werden daarna voor rond de duizend gulden verkocht.

Nike trekt partij schoenen terug
LOS ANGELES, 25 JUNI. De Amerikaanse sportartikelenfabrikant Nike zal meer dan 38.000 paar sportschoenen terughalen met een logo waardoor moslims zich gekwetst voelen. Het logo lijkt op het Arabische woord voor Allah (God).

NRC Webpagina's
25 JUNI 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)