` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

SBS-topman Thyes dient ontslag in
ROTTERDAM, 24 JUNI. Europees topman Freddy Thyes van mediaconcern SBS, het bedrijf achter de Nederlandse zender SBS6, heeft vanochtend zijn ontslag ingediend. Thyes vertrekt volgens betrouwbare bronnen wegens privé-belangen bij Teleworld, een gezamenlijk bedrijf van Philips en KPN en leverancier van teletekstdiensten aan televisiestations.

Tribunaal begint zaak tegen generaal Blaskic
DEN HAAG, 24 JUNI. Bij het internationaal tribunaal voor oorlogsmisdaden in ex-Joegoslavië is vanmorgen de zaak begonnen tegen de 36-jarige Bosnisch-Kroatische generaal Tihomir Blaskic. Openbaar aanklager Marc Harmon hield Blaskic als commandant van het Bosnisch-Kroatische leger HVO in Centraal-Bosnië verantwoordelijk voor het beramen en leiden van een bloedige campagne tegen de moslims in de Lasva-vallei.

'IRT-drugslijnen nog in gebruik'
MELLE, 24 JUNI. In een onderzoek naar grootschalige cocaïnehandel stuit de politie op steeds meer aanwijzingen dat de in de IRT-periode met hulp van criminele infiltranten opgezette drugslijnen nog steeds bestaan. De Belgische 'sapman' Napoleon De M., die in juni werd opgepakt wegens smokkel van 1.400 kilo cocaïne naar Nederland, is sinds begin dit jaar mede-eigenaar van het bedrijf van één van de hoofdrolspelers uit de IRT-dossiers.

EU belooft Derde Wereld steun: 0,7 procent van BNP
NEW YORK, 24 JUNI. Alle lidstaten van de Europese Unie hebben zich voorgenomen om weer 0,7 procent van hun BNP aan ontwikkelingshulp te besteden. Dat zei premier Kok gisteren in New York op de eerste dag van de 'Earth Summit +5'-bijeenkomst, die de resultaten van de milieuconferentie in Rio de Janeiro (1992) moet evalueren. Namens de ontwikkelingslanden, verenigd in de G-77, leverde de Tanzaniaanse president Mkapa felle kritiek op het uitblijven van de financiële steun die de rijke landen de Derde Wereld in 1992 toezegden.

Montenegro steunt Milosevic
BELGRADO, 24 JUNI. Montenegro steunt de president van Servië, Slobodan Milosevic, in diens streven president van Joegoslavië te worden. Maar Montenegro voelt niets voor wijzigingen van de federale grondwet waarom Milosevic had gevraagd.

Kamer wil onderzoek asbest
DEN HAAG, 24 JUNI. Een meerderheid van de Tweede Kamer (PvdA, GroenLinks, CDA en SP) wil dat een parlementaire werkgroep een nader onderzoek instelt naar de asbestvervuiling in het NAVO-verbindingscentrum de Cannerberg bij Maastricht. Daartoe is vanmiddag besloten. Later dit jaar zal staatssecretaris Gmelich Meijling (Defensie) opnieuw vragen moeten beantwoorden van de werkgroep tijdens een algemeen overleg in de Kamer.

Bescherming varkens mag weer
ROTTERDAM, 24 JUNI. Het openbaar ministerie heeft de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID), die waakt over het welzijn van onder meer varkens, een belangrijk deel van zijn bevoegdheden teruggegeven die het OM de LID ruim twee maanden geleden had afgenomen in het kader van de strijd tegen de varkenspest.

'Arrestaties bij Eurotop verantwoord'
DEN HAAG, 24 JUNI. De ministers Sorgdrager (Justitie) en Dijkstal (Binnenlandse Zaken) vinden de arrestatie van 650 mensen tijdens de Eurotop in Amsterdam, vorige week, verantwoord. Ook de omstreden arrestaties op verdenking van het lidmaatschap van een criminele organisatie (artikel 140 van het Wetboek van Strafrecht) zijn te verdedigen.

Tegenslag voor Hillary Clinton
WASHINGTON, 24 JUNI. Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft Hillary Clinton gisteren een ernstige tegenslag bezorgd en de openbare aanklager in de zogeheten Whitewater-affaire een overwinning. Het Hof opent voor aanklager Kenneth Starr de mogelijkheid alle juristen van het Witte Huis te ondervragen over Whitewater èn over zijn vermoeden dat de vrouw van de Amerikaanse president de rechtsgang heeft tegengewerkt. Ook kan hij nu al hun aantekeningen opeisen.

NRC Webpagina's
24 JUNI 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)